Heywood rejtélyes halála

Az utóbbi napokban újabb és újabb fordulatokkal szolgált a 41 éves korában a kínai Chongqing egyik szállodájában elhunyt brit üzletember, Neil Heywood halálának körülményeit vizsgáló nyomozás.

A vasárnapi brit lapok egy kínai honlapra, a Baidu.comra hivatkozva azt állítják, hogy a Kínai Kommunista Párt egy chongqingi vezető tisztviselője,XiaDeliang beismerte, ő látta el Bo Xilai, a város párttitkára feleségét, Gu Kailait a Heywoodot megmérgező ciánkapszulával.

Az ügyben magyarázkodásra kényszerült a londoni külügyminisztérium is. Eredetileg Heywood váratlan halálát a kínaiak heveny alkoholmérgezéssel magyarázták, noha családja és kínai ismerősei váltig állították, hogy csak mértékkel ivott. Igaz, kínai felesége sem tiltakozott a ripsz-ropsz temetés ellen. Egy brit diplomata jelen volt, amikor a holttestet érhetetlen gyorsasággal, patológiai vizsgálat nélkül, ám két kínai rendőrtiszt ellenőrzése mellett elhamvasztották tavaly novemberben. A Foreign Of fice sem emelt kifogást az eljárás ellen. London csak azután kért vizsgálatot az ügyben, hogy Chongqing volt rendőrfőnöke februárban bemenekült az amerikai konzulátusra, majd a Wall Street Journal leközölte azt az értesülését, hogy Heywood nem természetes halállal hunyt el.

Állítólag Bo Xilai, aki 2007 óta lett párttitkár Chongquingben, szinte azóta ismerte Heywoodot, amióta a brit férfi először 1994-ben Kínába érkezett angolt tanítani. Egyes feltételezések szerint a kínai feleségével és két kisgyermekükkel élő Neil Heywoodnak viszonya volt a becsvágyó ügyvédnővel, Gu Kailaival, Bo Xilai feleségével. A nyelvtanárból sikeres üzletemberré avanzsált Heywoodnak minden jel szerint komoly szerepe volt abban, hogy a kínai pár közel 800 millió fontos vagyonát külföldre csempéssze. Nem volt véletlen az sem, hogy segített a hatalmával viszszaélő házaspár fia, Guagua nagy-britanniai neveltetésé ben.

A fiatalember követte Heywoodot annak alma materébe, az egyik leg elitebb angliai fiúinternátusba, Harrow-ba. Majd Oxfordban a leg előkelőbb politikai-filozófiai-közgazdasági szakon végzett, és aktívan, tanulmányi eredményei rovására, részt vett az egyetem közösségi életében. Guagua jelenleg a Harvard Egyetem poszt graduális hallgatója. A hét végén találgatások kaptak lábra, hogy a Kínában beindult rendőrségi vizsgálat miatt menedékjogot kért volna az Egyesült Államoktól.

Ugyanakkor senki sem tudja, hogy mi motiválhatta Gu Kailait abban, hogy Heywoodot eltegye vagy eltetesse láb alól. Pedig Kínában immár hivatalosan megfogalmazódott a gyanú, hogy Bo Xilai feleségének köze volt a brit állampolgár halálához. Ami egyértelmű, hogy az ügybe belebukott a volt párttitkár, akinek immár felfüggesztették központi és politikai bizottsági tagságát is. Pedig egészen a legutóbbi hetekig kiugró tehetségként tartották nyilván, akinek akár a legmagasabb politikai pozíciók betöltésére is lett volna esélye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.