Megsemmisült a Ragyogó Csillag

Komoly presztízsveszteséggel végződött Észak-Korea új vezetője, Kim Dzsong Un szempontjából a nemzetközi tiltakozások ellenére végrehajtott rakétafellövés.

Mint amerikai, japán és dél-koreai részről is bejelentették, a helyi idő szerint péntek reggel fellőtt Unha–3 típusú, nagy hatótávolságú rakéta a Ragyogó Csillag–3 műholddal együtt alig több mint egypercnyi repülés után a tengerbe zuhant. A szakértők szerint a hajtómű a vártnál nagyobbat lobbant indításkor, nem sikerült a rakétát pályára állítani, amely aztán több darabra szétesve hullott a tengerbe. Néhány órás késéssel aztán a phenjani televízió is elismerte a kudarcot. Nem is igen tehettek másként, ugyanis népes külföldi újságíróstábot hívtak meg az eseményre. Ráadásul a maguk keltette „reklám” miatt az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán is napok óta számolt a fellövéssel.

Észak-Korea az államalapító Kim Ir Szen 100. születésnapjára időzítette a műholdas rakétakísérletet, amellyel a fiatal Kim Dzsong Un dinasztikus utódlását kívánta legitimálni, s ezzel pozícióját erősíteni a hatalomban. Miután három napja a Koreai Munkapárt első titkárává nevezték ki Kimet, pénteken a parlament különleges ülésén – a fellövés kudarcától nem zavartatva – ünnepélyesen megtették a nemzeti védelmi bizottság első elnökévé is. Ez volt az utolsó tisztség, amelyet még nem vett át decemberben elhunyt apjától, Kim Dzsong Iltől.A szöuli média közben azt találgatja, hogy a rakéta tervezésében, majd a fellövésben részes mérnökök, szakemberek milyen büntetést kapnak. Kivégzik-e, vagy csak munkatáborba zárják őket?

Nem csak presztízsveszteségről van szó – írta aThe New York Times. Szöuli becslések szerint a szegény kommunista Észak-Korea 400 millió dollárért újította fel a kilövőbázist, s hasonló nagyságrendbe került a rakéta és a kisméretű műhold. Ráadásul ezzel Phenjan elveszítette az Egyesült Államok által márciusban ígért mintegy 200 millió dollárnyi élelmiszersegélyt, amelyért cserébe eredetileg Észak-Korea moratóriumot vállalt mind a rakétakísérletekre, mind nukleáris programja folytatására. Egyelőre csak találgatni lehet, hogy Phenjan most majd keresi-e újra a kapcsolatot Washingtonnal, avagy folytatja a feszültségkeltést. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője közleményben hangsúlyozta, hogy Észak-Korea az ilyen provokatív cselekedetekkel csak még jobban elszigeteli magát. S ha hasonló lépések történnek, akkor Phenjan újabb szankciókra számíthat. Ugyanakkor az Obama-kormány nevében a szóvivő megismételte a konstruktív együttműködési készséget, ha Phenjan tartja magát korábbi ígéretéhez a kísérletek moratóriumára. Az élelmiszer-szállítmányok felfüggesztését pedig „ideiglenesnek” nevezte.

Az AP hírügynökség több olyan véleménynek is helyt adott, miszerint az észak-koreai vezetés esetleg már a közeljövőben föld alatti kísérleti atomrobbantást hajt végre, bizonyítandó katonai, műszaki fejlettségét. Műholdfelvételekre hivatkozó dél-koreai felderítési jelentések szerint erre utal a készülődés. A szakértők szerint a robbantás esetén a fő kérdés az lesz, hogy a két korábbi kísérlethez hasonlóan plutóniumot, avagy első ízben dúsított urániumot használnak-e majd.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményben nyomatékosította, hogy Észak-Korea megszegte a Biztonsági Tanács 2009-ben hozott határozatát, amely eltiltotta Phenjant a nagy hatótávolságú rakétákkal folytatott kísérletektől. Az ENSZ BT rendkívüli ülésén elítélte Észak-Koreát.

Kim Dzsong Un (középen) vezetésével leplezték le pénteken nagyapja, Kim Ir Szen és apja, Kim Dzsong Il phenjani bronzszobrát
Kim Dzsong Un (középen) vezetésével leplezték le pénteken nagyapja, Kim Ir Szen és apja, Kim Dzsong Il phenjani bronzszobrát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.