Buknak a fiatalok a populistákra

Tömegszámlálást, de még becslést sem végzünk – a párizsi rendőrség előre közölte, hogy nem hajlandó semmiféle számháborúba bocsátkozni, amikor vasárnap, egy héttel a francia elnökválasztás első fordulója előtt a két legnagyobb esélyes is tömeggyűlésre invitálja híveit.

A szocialista Francois Hollande a vincennes-i kastély sétányára, míg az államfői posztért újrainduló Nicolas Sarkozy a Concorde térre hirdetett „erődemonstrációt”. A Concorderól jó emlékei vannak az Élysée-palota jelenlegi lakójának, hiszen 2007-ben ott ünnepelte győzelmét, amit Hollande akkori élettársa, Ségolene Royal felett aratott. Többen azért maliciózusan megjegyzik: Sarkozynek kár lenne elbíznia magát. A Concorde-on fejezték le 1793-ban XVI. Lajos francia királyt és feleségét, Mária Antóniát...

Kilenc nappal az első forduló előtt a kilátások nem túl rózsásak Sarkozy számára. A közvélemény-kutatások Hollande ismételt előretörését és a jelenlegi államfő visszaszorulását jelzik. A május 6-án esedékes második kört a felmérések értelmében változatlanul Hollande nyerné meg, s ezzel az V. Köztársaság történetében – a néhai Francois Mitterrand után – ő lenne a második szocialista politikus, aki az országot irányíthatná.

Sarkozy és a mögötte felsorakozó konzervatív párt, az UMP pénzügyi összeomlást jósol arra az esetre, ha a bármiféle kormányzati tapasztalat nélküli, az egymillió euró feletti jövedelmekre 75 százalékos adót kivetni tervező Hollande győzne. A szocialista kihívó viszont a Sarkozy-éra siralmas mérlegével lő vissza, így például azzal, hogy Franciaország elveszítette tripla A kötvénybesorolását. Azt persze mindkét vetélytárs tudja, hogy kemény idők elé néznek. Sarkozy 2016-ig nem kevesebbmint 125milliárd eurós, radikális takarékossági tervet hirdetett meg április elején közzétett gazdasági programjában. Ebből 13 milliárdot a társadalombiztosítás, további közel ötmilliárd eurót pedig a közkórházak finanszírozásából vonnának el. A szocialista jelölt egyelőre nem jelentett be sem megszorításokat, sem adósságféket. Kitart amellett: megválasztása esetén újratárgyalná a fran ciákat is spórolásra kényszerítő európai pénzügyi stabilitási paktumot.

Bár szinte mindenki egy Hollande–Sarkozy-párbajjal számol, a legérdekesebb mozgások a széleken tapasztalhatóak. A francia sajtóban idézett felmérések szerint főleg a 18–24 év közötti fiatalok körében jön be a szélsőbalos Jean-Luc Mélenchon és a szélsőjobboldali Marine Le Pen. Mindketten búcsút intenének a globális kapitalizmusnak, s kivezetnék az európai integráció egyik alapítóját az eurózónából. A Nemzeti Front elnökasszonya olyan szuverén, szigorúan nemzeti alapokon álló Franciaországot képzel el, amely védővámokkal és lényegében zéró bevándorlással állná a versenyt a feltörekvő harmadik világbeli országokkal.

– Ha én lettem volna negyedszázada Franciaország elnöke, Mohamed Merah sosem lett volna francia állampolgár – jelentette ki Le Pen az algériai származású toulouse-i terroristára utalva. Populizmusért a mindig vörös nyakkendőt viselő Mélenchon sem megy a szomszédba. 1700 eurós (505 ezer forintos) minimálbért ígér, a nyugdíjkorhatárt pedig 60 évre vinné. S miből finanszírozná a 130 milliárdos jóléti csomagot? A Baloldali Front jelöltje szerint az irdatlan összeget kinyomják majd az Európai Központi Bankból. Ha mégsem, úgy a nemzeti bankon lesz a sor. Vagyis az adófizetőkön.

Hivatalos jelöltszámlálás Párizsban: Francois Hollande (balról), Nicolas Dupont-Aignan, Francois Bayrou, Jacques Cheminade, Nathalie Arthaud, Philippe Poutou, Jean-Luc Melenchon, Nicolas Sarkozy, Marine Le Pen és Eva Joly
A man walks past the official campaign posters for candidates in the French presidential election (LtoR): Francois Hollande, Socialist Party, Nicolas Dupont-Aignan, Debout La Republique group, Francois Bayrou, the MoDem party, Jacques Cheminade, French politician candidate, Nathalie Arthaud, France's extreme-left Lutte Ouvriere political party (LO), Philippe Poutou, Anti-Capitalist Party (NPA), Jean-Luc Melenchon, leader of France's Parti de Gauche political party, Nicolas Sarkozy, France's President and UMP candidate, Marine Le Pen, France's National Front head and Eva Joly, Europe Ecologie-Les Verts Green Party in Paris, April 9, 2012. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.