Orbán kottájából játszana Fico

– Ahhoz, hogy a jövő év végéig a GDP három százaléka alá szorítsuk le az államháztartási hiányt, legalább másfél milliárd euró többletforráshoz kell jutnunk. Ezt a pénzt elsősorban a nagy nyereséggel tevékenykedő bankoktól és cégektől kell beszedni. Sokat segíthetnek a magánnyugdíjpénztárak is – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök, miután négyszemközti megbeszélést folytatott a pozsonyi jegybank elnökével.

– Minden lépésünkről egyeztetni szeretnénk az illetékesekkel – közölte az utóbbi időben tőle megszokott simulékony modorban. De aztán összevonta a szemöldökét: – Nem zárhatom ki, hogy végül mégsem sikerül egyezségre jutnunk. Akkor viszont közbelép az állam! – emelte meg a hangját. Majd felfedte az egypárti kabinet terveit.

Fico leteszi az esküt a szlovák alkotmányra. Sajnálja az egészet
Slovakia's incoming Prime Minister and leader of the left-wing Smer party Robert Fico takes his oath on the Slovak Constitution during the initial session of the new National Council of the Slovak Republic in Bratislava April 4, 2012. Slovakia's new cabinet will prepare measures to narrow its widening budget deficit, seen as a threat to the country's fiscal goals, Fico and incoming Finance Minister Peter Kazimir said on Tuesday. REUTERS/Radovan Stoklasa (SLOVAKIA - Tags: BUSINESS POLITICS)

Rövidesen a pénzintézetek a jogi személyek betétállományának 0,7 százalékát lesznek kötelesek befizetni (az eddigi 0,2 helyett) abba az elkülönített alapba, amelyből az eredeti elképzelés alapján pénzügyi válság esetén a szlovák bankszektor veszteségeinek egy részét fedeznék. Ebből legalább 70 milliós bevételt remél Peter Kazimír, az új szlovák pénzügyminiszter, aki az eddig összegyűjtött, valamint a további befizetéseket a költségvetésbe terelné. Azok a bankok és más cégek, amelyeknek az évi nyeresége meghaladja a 33 millió eurót, ezentúl ideiglenesen (nem közölték, hogy meddig) nem 19, hanem 25 százalékos jövedelmi adót fizetnének. Ezzel a tárcavezető szerint további 60 millióval gyarapodhatna az államkassza.

Ficót azonban a jelek szerint leginkább a hat magánnyugdíjpénztárban felhalmozott 4,9 milliárd euró izgatja, amely 1,4 millió polgár megtakarított pénze. „Einstandolni” aligha merészeli ezt, de a hatalmas összeget valamiképpen mozgósítani szeretné. Meggyőzné – és ha így nem megy, akkor kényszerítené – a nyugdíjpénztárak döntéshozóit, hogy az összeg egy részéből vegyenek államkötvényeket, vagy a Pozsony–Kassa autópálya megépítésének költségeire nyújtsanak hitelt. Módosítani kíván a befizetések arányán is: jelenleg a tagok a bértömeg kilenc-kilenc százalékát fizetik be a társadalombiztosításnak, illetve az illetékes magánpénztárnak. Ezután az utóbbiba csak hat százalékot lehetne utalni.

Fico kacérkodik azzal a tervvel is, hogy néhány hónapra ismét megnyitná a magánnyugdíjpénztárakat, habár az előző regnálása idején a masszív agymosás ellenére csupán néhány ezren tértek vissza az állami alaphoz. Mérlegeli a szlovák kormányfő a tranzakciós adó bevezetését is. – Ausztriában és Magyarországon is fontolgatják ezt a lépést, és ha az osztrákoknál beválik, akkor mi is követjük a példájukat – nyilatkozta.

Jozef Makúch, a jegybank elnöke csupán annyit rebegett a Ficóval való találkozója után, hogy továbbra is rossz ötletnek tartja a bankadókat, és ezt állítólag meg is mondta a miniszterelnöknek. Vladimír Baláz, a Szlovák Tudományos Akadémia tagja szókimondóbb volt. – A bankok nem jótékonysági intézmények. Minden újabb adót az ügyfeleikkel fizettetnek meg, amit még a kormányfő sem képes megakadályozni – közölte. Ódor Lajos neves szlovákiai pénzügyi szakértő pedig hozzátette: – Bármennyire is fogadkozik Fico, a bejelentett intézkedésekkel a bankoktól és a gazdag cégektől nem tud összekaparni másfél milliárdot. Ezért újabb megszorító intézkedésekre lesz szükség, amelyek a középrétegeket és a szegényeket is fájdalmasan érintik majd.

A pozsonyi Sme napilap elemzője, Peter Schutz szerint Robert Fico egy lépést sem tesz Orbán Viktor eddigi intézkedéseinek tanulmányozása nélkül. – Nem is olyan régen Viktor is így kezdte. A béke olajágát lobogtatva nemzeti konzultációs tanácsot hozott létre, aztán úgy megadóztatta a bankokat és más szektorokat, hogy azok mindmáig levegőhöz sem jutnak, és elárasztották jogorvoslati kérelmeikkel a brüsszeli bizottságot, valamint az európai bírói testületeket – vélekedett tegnapi kommentárjában.

Érdeklődésünkre a kormánypárti Smer egyik (névtelenséget kérő) vezetője azonnal cáfolt. – Robert Fico a magyarországi fejleményekből is okulva, rendszeresen konzultál Brüsszellel. Nem kockáztatja meg, hogy elzárják számunkra is valamelyik pénzcsapot. Ott is tárgyalunk, habár idehaza napról napra nagyobb lépéskényszerben vagyunk – nyilatkozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.