Svéd garázsokban „szolgáltattak” a román lányok

A svédországi Göteborgban kezdődött nemrég annak a hat román állampolgárnak a pere, akiket azzal vádolnak, hogy hazájukból lányok tucatjait juttatták ki a skandináv országba, ahol prostitúcióra kötelezték őket. A svédországi média nagy figyelmet szentelt az ügynek, nem véletlenül: a román sajtóban idézett Thomas Eliasson, a nyomozást vezető ügyész szerint az utóbb évek legnagyobb svédországi embercsempész-hálózatát sikerült leleplezni.

Az ügy felgöngyölítése tavaly nyáron kezdődött. A svéd nyomozók több hónapon át megfigyelés alatt tartották a bűnbandát, amely Göteborg kertvárosaiban futtatta a Romániából származó lányokat. A megfigyelés során a hálózat nem kevesebb mint 255 „ügyfelét” is azonosították. A román lányok garázsokban, játszótereken és temetőkben „szolgálták ki” a klienseiket. A banda százezer eurós nagyságrendű hasznot húzott.

Kiderült, hogy a hat román férfi több tucat lányt csempészett ki Svédországba a tizenöt ottani „állandó munkatárs” mellé. Ez utóbbiak vezettek egyébként a hálózat felszámolásához, miután több hónapon át együttműködtek a nyomozókkal. A tavaly nyár óta tartó vizsgálat során a svéd rendőrök Romániában is jártak, ahol román kollégáikkal együttműködve házkutatást tartottak az embercsempészek otthonában, és kihallgatták a bűnbanda néhány korábbi áldozatát. A svéd rendőrök elmondása szerint rendkívül nehéz meggyőzni még a nyomozás során együttműködő áldozatokat is, hogy a perben tanúvallomást tegyenek; az első tárgyaláson csupán három áldozat jelent meg. Marie Larsson, a svéd szociális szolgálat munkatársa szerint a lányok beilleszkedését hátráltatja, hogy többen közülük a hazájukban is prostitúcióból éltek, emiatt a hazatérésre is nehéz rávenni őket.

Nyugat-európai országok nyomozóhivatalai gyakran kérik román kollégáik segítségét embercsempész-hálózatok leleplezésében. Csak a múlt hónapban több bandát füleltek le a román ügyészek a görögországi, itáliai és spanyolországi rendőrségtől kapott információk alapján.

Az emberkereskedők áldozatai közül a többség a szegényebb déli és keleti megyékből kerül ki.

A dél-romániai Ramnicu-Valceán március végén őrizetbe vettek öt férfit, akik jól fizetett munkahelyek ígéretével csábítottak kiskorú lányokat Görögországba, ahol prostitúcióra kényszerítették őket. A jelek szerint a romániai állami hivatalok munkatársai együttműködtek az embercsempészekkel: a 15 és 17 év közötti lányokat hamis személyazonossági igazolványokkal juttatták át a határon. (Románia egyelőre nem tagja a schengeni övezetnek, így az országból való kilépéskor határőrök ellenőrzik az utazók iratait.) Ennek ellenére az ügyészség nem közölt információkat arról, hogy folyik-e eljárás a romániai személynyilvántartó hivatal valamely alkalmazottja ellen.

Román sajtóbeszámolók szerint nemegyszer a politikai pártok is érintettek az emberkereskedelemben. Tavaly a vezető kormánypárt ifjúsági tagozatának Botosani (Moldva) megyei elnökét helyezte vád alá a szervezett bűnözés elleni ügyosztály. Azzal vádolják, hogy görögországi munkahely ígéretével szervezett be kiskorú lányokat, akiket azután prostitúcióra kényszerített.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.