„Kampókéz” kiadható Amerikának

A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság úgy döntött, kiadható az Egyesült Államoknak öt, Nagy-Britanniában fogva tartott, terrorizmussal gyanúsított személy. Ezzel azt is kimondták: a szigorúan őrzött, „szuperbiztos” amerikai ADX Florence börtönben sem sérülnek a terrorizmussal gyanúsított személyek emberi jogai. A bíráknak ugyanis arra a kérdésre kellett választ adniuk, vajon az Egyesült Államok „embertelen vagy megalázó kezelésben vagy büntetésben” részesíti-e a vádlottakat, és ezzel megsérti-e az európai emberi jogi normákat. A hatodik gyanúsított, Haroon Rashid Aswat ügyében elmeállapotával kapcsolatos szempontok miatt később nyilvánít véleményt a bíróság.

A strasbourgi ítélet által érintett bűnözők közül a legismertebb a korábban első számú brit közellenségnek tartott egyiptomi származású Abu Hamza, akit a londoni felsőbíróság még 2006-ban gyilkosságra való felbujtás és fajgyűlölet vádjában hétévi elzárásra ítélt. Hamza 1981-ben, házasság útján szerzett brit állampolgárságot, és 1997-től végezte nyíltan uszító tevékenységét az észak-londoni Finsbury Park mecsetjében.

2003-ban ugyan a rendőrség megrohamozta és bezárta az épületet, de a muzulmán fanatikus egészen addig prédikálhatott az utcán, amíg az Egyesült Államok terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt nem kérte a kiadatását. A „Kampókéz” néven is elhíresült hitszónok Afganisztánban egy robbanás során vesztette el az egyik karját és a bal szemét, majd Boszniában arab mudzsahedinek oldalán harcolt. A 2005-ös londoni metrórobbantások négy elkövetője közül három töltött huzamos időt a Finsbury Park mecsetben. Az Egyesült Államok egy Jemenben elkövetett túszejtésben játszott szerepe miatt akarja bíróság elé állítani Abu Hamzát, akit Haroon Rashid Aswattal együtt azzal is gyanúsít, hogy egy terroristákat kiképző tábort akart szervezni Oregon államban. Hamzát egyébként fizikai állapota miatt várhatóan nem a legszigorúbban őrzött ADX börtönben helyeznék el.

A kiadatásra váró férfiak egyike, a 36 éves számítógépes szakember, Babar Ahmad rekorddal felérő közel nyolc éve van letartóztatásban, anélkül, hogy esete brit bíróság elé került volna.

A BBC megemlíti, hogy a döntést az Európai Emberi Jogi Bíróság legfelső fóruma elméletileg még megváltoztathatja, de ezen a szinten nagyon kevés fellebbezést tárgyalnak csak meg. Az érintetteknek három hónap áll rendelkezésére, hogy meggyőzzék a testületet arról, indokolt még egyszer áttekinteni ügyüket.

A kiadatásokra az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között 2003-ban megkötött szerződés alapján kerülhet sor. Ennek figyelemre méltó eleme, hogy utóbbinak nem szükséges bizonyítékokkal szolgálnia, amikor brit bíróságtól gyanúsítottak kiadatását kéri.

A héten kereskedelmi célú ázsiai körúton tartózkodó David Cameron brit miniszterelnök „nagy megelégedéssel” fogadta a strasbourgi bejelentést, melynek nyomán könnyebbé válik brit gyanúsítottak kiadatása legszorosabb szövetségének. A brit kormányfő elismerte, hogy „még akkor is helyes a törvényes folyamat szigorú betartása, ha annak elhúzódása frusztráló”.

Abu Hamza, az első számú brit közellenség
Abu Hamza, az első számú brit közellenség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.