Összeomolhat a tűzszüneti terv

Összeomlani látszott tegnapra a nemzetközi közösség szíriai tűzszüneti terve, amely ma vette volna kezdetét. Egy Törökország területét is érintő támadással pedig tovább éleződött egyúttal a feszültség Szíria és szomszédai között. „Pontatlan azt állítani, hogy Szíria április 10-re visszavonja csapatait a városokból, miután Kofi Annan (volt ENSZ-főtitkár, a világszervezet és az Arab Liga szíriai különmegbízottja – A szerk.) nem nyújtotta be az írásos garanciákat, amelyek szerint minden felfegyverzett terroristacsoport elfogadja az erőszak minden formájának leállítását, és kész fegyvereinek beszolgáltatására” közölte a damaszkuszi rezsim a francia Le Monde internetes kiadása szerint, új feltételeket támasztva ezzel a tűzszünet életbeléptetéséhez. A szíriai vezetés egyúttal Katartól, Szaúd-Arábiától és Törökországtól is írásos kötelezettségvállalást kért „a terroristacsoportok finanszírozásának beszüntetésére”.

Az Aszad-kormány által terroristacsoportként megnevezett lázadók ezt elutasították. A Szíriai Szabad Hadsereg elnevezésű felkelőcsoport vezetése azt közölte: nem ad garanciát a damaszkuszi rezsimnek, csak a nemzetközi közösségnek. Franciaország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja elfogadhatatlannak nevezte a Bassár el-Aszad elnök-diktátor vezette hivatalos Szíria követelését, Annan pedig megdöbbenését fejezte ki az erőszak és az atrocitások elszaporodása miatt az országban.

A tűzszünet 48 órával azt követően léphetett volna életbe, hogy minden erőszakcselekményt beszüntettek a felek. Annant, aki már felkereste a BT-n belül Szíria-barátnak számító Kínát és Oroszországot, kedden Teheránba várták, miközben hétfőn Moszkvába látogatott Walid Moallem szíriai külügyminiszter – jelentette az AP hírügynökség. A nemzetközi közösség Szíriával kapcsolatos bénultságának egyik fő oka a Biztonsági Tanács tagjainak megosztottsága. Pedig az ENSZ adatai szerint mintegy kilencezren vesztették már életüket a szíriai konfliktusban annak tavaly márciusi kirobbanása óta. Ugyanakkor a tűzszüneti tervet a BT is jóváhagyta.

A hétvége mindeközben Szíriában 180 halálos áldozatot követelt a Szíriai Emberjogi Megfigyelő elnevezésű, nagy-britanniai központú ellenzéki szervezet szerint. A Human Rights Watch emberjogi szervezet pedig hétfőn bejelentette: több mint száz szíriai civil, köztük nők és gyerekek lemészárlását dokumentálta tanúvallomások alapján. A kivégzéseket közlésük szerint a kormányerők fényes nappal, a következményekkel sem törődve hajtják végre a felkelés elfojtására.

Ugyancsak hétfőn a szíriai–libanoni határon kirobbant tűzharc áldozatául esett egy libanoni operatőr, Amin Gemayel volt libanoni elnök pedig ismét aggodalmát fejezte ki, hogy a konfliktus átterjedhet országára. Az erőszak eszkalációját vetítette előre az is, hogy tegnap szíriai kormányerők egy, a határ török oldalán felállított menekülttáborba lőttek, megölve két embert. Ennek előzménye az volt – közölte Rami Abdul-Rahman, a Szíriai Emberjogi Megfigyelő szóvivője –, hogy a felkelők a határon felállított szíriai katonai ellenőrző pontra támadtak és megölték a kormányerők hat katonáját. A lázadók ezt követően a Kilis városa közelében lévő menekülttábor felé vették útjukat. Yusuf Odabas, Gaziantep török tartomány kormányzója szavai szerint a török erők nem avatkoztak be a tűzharcba. Ugyanakkor Ankarában a török vezetés, amely az Aszad-rezsim kemény bírálója, bekérette a szíriai követségi ügyvivőt és a tűzharc azonnali leállítását követelte. Törökország 24 ezer szíriai menekültnek, köztük dezertőrök százainak nyújt menedéket határa mentén, és szíriai ütközőzóna felállítását is fontolgatta arra az esetre, ha a menekülthelyzetet már nem tudja saját területén kezelni.

Kofi Annant kedden Hatay török tartományba is várták, ahol menekülttáborokat keres fel. A látogatástól sokat vártak török illetékesek, miközben a török–kínai nézetkülönbségek felszínre kerültek Recep Tayyip Erdogan kormányfő rendkívülinek számító, pekingi vizitjén. Erdogan már korábban közölte: hazugságnak tartja, hogy a szíriai kormányerők visszavonulnának. Húsvét alkalmából XVI. Benedek pápa is az erőszak leállítására szólított fel.

Szétlőtt utca Homszban
Szétlőtt utca Homszban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.