Aranybánya miatt bukott a magyar miniszter?

Lemondott csütörtökön Borbély László (képünkön) román környezetvédelmi és erdészeti miniszter, miután a korrupcióellenes ügyosztály (DNA) bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene.

Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke és képviselő is, ezért a parlament jóváhagyása nélkül kizárólag előzetes vizsgálat folyhat ellene, bűnvádi eljárás nem. Távozását Mihai Razvan Ungureanu kormányfő jelentette be a közszolgálati rádióban,majd az államelnök aláírta a tárcavezető lemondását.

Borbélyt befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata többrendbeli meghamisításával gyanúsítják. Az ügyészek szerint egy Szatmár megyei vállalkozó 20 ezer euró értékű lakásfelújítással vásárolta meg a miniszter befolyását, cserébe pedig állami megrendeléseket kért, valamint a már elvégzett munkálatok ellenértékének soron kívüli törlesztését.

Az ügyben már tavaly vizsgálat indult Borbély egyik tanácsosa, Szepessy Szabolcs ellen, akit azzal vádolnak, hogy segített megvesztegetni a minisztert. Érdekes módon akkor a gyanúsítottak közül éppen a tárcavezető hiányzott, akinek a befolyását állítólag megvásárolták.

– Az ügyről most sem tudok többet. Amint tudomást szereztem a DNA közleményéről, azonnal eldöntöttem, hogy lemondok – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Borbély. Határozottan visszautasította az ellene felhozott vádakat, majd hozzátette: azért mondott le, hogy a gyanúnak az árnyéka se vetüljön a kormányra.

Az RMDSZ képviselői a szövetség lejáratására tett kísérletként értelmezik a vizsgálatot, és az államelnököt sejtik mögötte. Ezt Frunda György szenátor tételesen is kijelentette, majd a szövetség elnöke is utalt rá közleményében. Kelemen Hunor leszögezte, hogy az RMDSZ „bízik Borbély ártatlanságában, támogatja, és kiáll mellette”, majd megjegyezte: talán nem véletlen, hogy a tavaly megszellőztetett ügyet két hónappal a helyhatósági választások előtt veszik elő. A kormányzó partner demokrata-liberálisok (PDL) már előre bejelentették, hogy megszavazzák Borbély parlamenti mentelmi jogának a megvonását.

Védelmébe vette viszont az RMDSZ-es politikust az ellenzék: Victor Ponta szociáldemokrata elnök szerint a távozó miniszter vétke az volt, hogy nem engedélyezte a verespataki aranybánya megnyitását.

A lassan egy évtizede húzódó engedélyeztetési eljárás a végéhez közeledik, már csak két aláírás hiányzik a dokumentumokról, két magyar politikusé: a most lemondott Borbélyén kívül Kelemen Hunor művelődési és örökségvédelmi miniszteré.

Lehetséges utódként Korodi Attila neve merült fel, de ideiglenesen maga a kormányfő vette át a környezetvédelmi tárcát. Korodi 2008 előtt már ellátta a tisztséget. Mandátuma fő eredményének épp az akkor folyamatban lévő verespataki engedélyeztetés érvénytelenítését nevezte. Lapunknak megerősítette: ma is folyik ellene egy per, amelyet a bányanyitást tervező Rosia Montana Gold Corporation indított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.