Hiteltárgyalások egy üresebb asztal felett

Az adatvédelmi hatóság függetlenségének ügye kerülhet legközelebb az Európai Bíróság elé – derült ki hétfőn Brüsszelben azzal a négy levéllel kapcsolatban, amelyeket Magyarország még pénteken juttatott el az Európai Bizottsághoz. Ezek tartalmazzák a magyar kormány válaszait a januárban indított úgynevezett kötelezettségszegési eljárásokra az adatvédelmi hatóság és a jegybank függetlenségének, illetve a bírák nyugdíjaztatásának kérdésében.

Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn közölte: gyorsan és alaposan elemzik a válaszleveleket. Reményeik szerint a válaszok olyan helyzetet teremtenek, amelyben megkezdődhetnek az EU/IMF-hiteltárgyalások. Nevük elhallgatását kérő magyar diplomáciai források is úgy értékelik: a bizottság várhatóan április vége előtt végez az elemzéssel, és ebben már utalhat a hiteltárgyalások megkezdésének időpontjára és feltételeire. – Üresebb az asztal, strukturáltabb a paksaméta, világosak az álláspontok – összegezte egy diplomáciai forrás, hogyan áll az Európai Bizottság és a magyar kormány közti húzd meg, ereszd meg.

A bírák nyugdíjaztatásának kérdésében a magyar kormány továbbra is kiáll amellett, hogy ez nem igazságügyi, hanem a nyugdíjrendszert érintő kérdés. A bizottság korábban nem találta elegendőnek azt a kompromisszumot, amely lehetővé tenné, hogy a bírák szolgálati viszonyát a 62 éves koron túl egyedi esetekben meghosszabbítsák 70 éves korukig. A brüsszeli testület szerint ez nem oldja fel azt az aggályt, hogy a bírákkal szemben a magyar szabályozás diszkriminál. Ezért most a magyar kormány azt javasolja: az egyedi elbírálás rendszerét kiterjeszti a többi közhatalmi feladatokat ellátó köztisztviselőre (ügyészek, közjegyzők). Ezzel az átmeneti megoldással 2022-ig lehetne élni, utána a főszabály válna mindenkire nézve kötelezővé. Kérdés, hogy ez a megoldási javaslat megfelel-e a bizottságnak.

Először nevezett meg a hiteltárgyalás megkezdésére vonatkozó feltételeket a bizottság, méghozzá a jegybank függetlenségével kapcsolatos levélben. Azt kérik, hogy a központi bank alelnökeinek számában és a monetáris tanács összetételében ne történjen változás. A magyar fél erre annyi ígéretet tesz: a jelenlegi MNB-elnök mandátumának lejártáig nem alkalmazzák az új szabályokat (harmadik alelnök, monetáris tanács kibővítése.) Bár a jegybank ügyében egyelőre nem fenyeget a bírósági szakasz, a magyar kormány ragaszkodik álláspontjához a központi bank elnökének juttatása kérdésében is. A jegybanktörvény egyéb módosításait március elején megküldték az Európai Központi Banknak, amelynek elvileg hatvan napja van arra, hogy áttanulmányozza és véleményezze a szöveget. A magyar kormány ígéretet tett arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai döntéseit nem fogja állandóan bírálni hivatalos sajtóközleményekben.

Bizottsági források szerint a magyar eljárásokkal kapcsolatban – ahogy korábban is – „politikai döntés” születik a bizottságban. Információink szerint José Manuel Barroso bizottsági elnök személyesen tartja kezében a magyar csomagot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.