Újdelhiben keresnek közös nevezőt az „új fiúk a tömbben”

„Made inUSA” igen, „Made in the EU” persze, na de „Made in the BRICS”? Ki hallott már ilyet? A szakmai köröket, illetve a magát minőséginek nevező sajtó követőit leszámítva feltehetően azt is kevesen tudnák pontosan megnevezni, mit takar a betűszó.

Nemhogy közös gazdasági tér vagy legalább termékmegjelölés kialakításánál tartana a világ vezető feltörekvő gazdaságainak (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) fóruma. Jim O’Neill, a Goldman Sachs bankház vezető közgazdásza a négy előbbi ország angol elnevezéséből alkotott közös iniciálét (BRIC) tíz évvel ezelőtt; az S betűt pedig két évvel ezelőtt biggyesztették hozzá, a fekete kontinens erős gazdaságára, Dél-Afrikára utalva.

Az Újdelhiben szerdától kétnapos csúcsértekezletre összegyűlt feltörekvők, a globális gazdaság „új fiúi a tömbben” (New Kids on the Block) imponáló teljesítményt mutattak fel az elmúlt évtizedben. Több mint megnégyszerezték össz-GDP-jüket, évi háromezermilliárd dollárról 13 ezerre növelve azt. Ez a globális össz termék egyötödének felel meg. Kína időközben a világ második legnagyobb gazdaságává vált, Brazília pedig a hatodikként lehetne tagja a G7-eknek – ha az nem a gazdaság- és világpolitikai elképzeléseiket sokkal könnyebben koordináló fejlettek elitklubja lenne. – Ha megnézzük, mi is ment végbe az elmúlt mintegy négy évben, akkor világosan látszik a növekedés elmozdulása a globális pénzügyi válság utóhatásaival küszködő fejlett nyugati gazdaságok irányából – mondta Leif Eskesen, a HSBC Bank Ázsia-elemzője. A Goldman Sachs egy 2009-es jelentése szerint a krízis első évében nem kevesebb mint 45 százalékban a BRICS-csoportból származott a globális növekedés. Más kérdés, hogy ennek üteme – mint egy Swedbank-jelentésből megtudhatjuk – lassult a globális kilátások javulásával. Nem véletlen, hogy a BRICS a növekedés fenntarthatóságát hangsúlyozza. – Nem az a fontos, hogy a világ hatodik gazdasága vagyunk, hanem az, hogy a legdinamikusabbak között – fogalmazott Guido Mantega brazil pénzügyminiszter.

Az országcsoport szoros együttműködésének viszont korlátai vannak: négy kontinensen tömörít igen eltérő történelmű, az 1,3 milliárdos Kínától az 50 milliós Dél-Afrikáig terjedően a legkülönbözőbb méretű, a világ legnagyobb diktatúrájától (Kína) kezdve a nehezen besorolható, korlátozott demokrácián (Oroszország) át a legnagyobb demokráciáig (India) változatos politikai és gazdasági berendezkedésű államokat. A közös tervekkel tehát – indokoltan – kisebb léptékben haladnak; közös fejlesztési bank létrehozásáról, illetve tőzsdei együttműködésről várhatóak a héten bejelentések.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában idén történetesen India és Dél-Afrika is nem állandó tag, így egyedül a brazilok maradnak ki. (Moszkva és Peking közismerten vétójoggal rendelkező állandó BT-tag.) A külpolitikai kérdések között kiemelt helyen foglalkoznak Szíriával, de a BRICS nem úszhatta meg a kínai pártvezér elleni tiltakozásokat: tibetiek tüntettek szerdán Hu Jintao államfő-pártfőtitkár újdelhi jelenléte ellen.

A kínai elnök látogatása ellen tüntető tibetit tartózat le a rendőrség Újdelhiben
A kínai elnök látogatása ellen tüntető tibetit tartózat le a rendőrség Újdelhiben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.