Konzílium Obama felett

A világ legjobb egészségügyi ellátását az Egyesült Államok nyújtja: itt van a legtöbb csúcstechnikával felszerelt kórház, a legjobban képzett orvosok. Aki meg akar gyógyulni, a világ minden tájáról ide utazik, ha teheti.

Mindez egyre többe kerül. Ezért ez a világszínvonalú ellátás egyre kevesebb amerikai számára elérhető. Nincs ugyanis államilag szervezett egészségbiztosítás, nem vonnak a fizetésekből e célra járulékot, hanem rajtuk múlik, hogy biztosítást kötnek, vagy maguk fizetik az ellátás teljes költségét, ha megbetegszenek. Vagy nem mennek orvoshoz. (A legszegényebbek és az idősek kapnak állami segítséget.) A magánbiztosítók egyre növekvő díjait egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni. Ráadásul egyre több önrészt is kell fizetni – kevés dolog van ingyen még a biztosítással is.

Ha a közel ötvenmillió, biztosítással nem rendelkező lakos valamelyike megbetegszik, szinte biztos, hogy nem tudja kifizetni a kezelés árát. Legtöbbször az ingyenes klinikákon vagy a sürgősségi osztályon látják el. Ennek a költségeit az adófizetők, illetve a biztosítással rendelkezők viselik. A piaci biztosítók ráadásul a krónikus betegektől gyakran megtagadják a szerződéskötést. Megesik, hogy hiába van biztosítása valakinek, már nem elég a költségekre. Amerikában a magáncsődöt jelentő emberek többsége egészségügyi költségek miatt megy tönkre. Barack Obama két éve elfogadott, jelenleg a legfelsőbb bíróság által vizsgált reformja ezen a helyzeten változtat, ráadásul a republikánusok által kidolgozott, piaci alapú módszerrel. A hatalmas politikai csatározások után elfogadott törvény nem állami biztosítást vezet be, hanem a magánbiztosítás megkötését teszi kötelezővé. Aprólékosan szabályozza a biztosítók működését úgy, hogy ezentúl senkitől se tagadhassák meg a biztosítást, és az ne is legyen megfizethetetlen. Az elképzelés működőképes lehet a közgazdászok szerint: a költségek több ember között oszlanak meg, ezáltal alacsonyabbak lehetnek a biztosítási díjak, és az évekig tartó kezelésre szoruló átlagamerikai is megkapja az ellátást. Aki nem tudja megfizetni a havi díjakat, az állam támogatását kérheti.

Ám az amerikaiak többsége ellenzi a törvényt. A központilag elrendelt kötelező biztosítás ugyanis szembe megy mindennel, amit elfogadhatónak tartanak: pártállástól függetlenül legtöbben a szabad piacban és saját döntési szabadságukban hisznek. Úgy vélik: Washingtonnak semmi köze ahhoz, szerződnek-e magánbiztosítóval, vagy nem. Az ellenvélemények szerint az új törvény a hatalom megengedhetetlen túlburjánzása.

Most a legfelsőbb bíróságon a sor, hogy eldöntse, alkotmányos-e a reform. Tegnap befejeződött a háromnapos maratoni jogi érvelés, júniusban döntést hoz a testület. Ha megsemmisítik a törvényt, akkor más megoldást kell keresni az egészségügy problémáira. Ha alkotmányosnak ítélik, elindulhat az ágazat a korábbinál sokkal szolidárisabb és egyenlőbb irányba, dacolva azzal, hogy az amerikaiak nagy része továbbra is úgy érzi: az állam az élet egy olyan szeletébe szól bele, amelyhez semmi köze.

Bírósági rajz az amerikai legfelső bíróság tárgyalásáról: Donald Verrilli, az Obama-kormányzat hivatalos képviselője ismerteti álláspontját az egészségügyi törvényről a kilenc bírónak
In this courtroom illustration, U.S. Solicitor General Donald Verrilli (R) speaks at the lectern to members of the U.S. Supreme Court in Washington March 27, 2012. The Obama administration faced skeptical questioning from the U.S. Supreme Court dominated by conservatives on Tuesday during a tense two-hour showdown over a sweeping healthcare law that has divided Americans. REUTERS/Art Lien (UNITED STATES - Tags: HEALTH POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.