Össztűz a KNDK rakétáira

Az Egyesült Államok és Kína egyeztet arról, miként válaszoljanak a „potenciális provokációra” – ha Észak-Korea nem mond le az áprilisra tervezett kísérletről, amelynek során nagy hatótávolságú rakétával akar műholdat az űrbe juttatni. Erről Barack Obama amerikai és Hu Jintao kínai elnök tárgyalt a dél-koreai fővárosban, Szöulban, ahol kétnapos csúcstalálkozó kezdődött hétfőn a nukleáris biztonságról. (Phenjan képviselőit nem hívták meg.)

Bár Észak-Korea azzal védekezik, hogy a rakéta csak műholdat szállít majd, az USA szerint bármilyen fellövés megsértené az ENSZ-határozatokat, és rakétatesztnek minősülne – jelentette a BBC. Phenjan a műholdindítást április 12-e és 16-a között tervezi, megünnepelve ezzel Kim Ir Szen volt koreai vezető születésének 100. évfordulóját.

Kína nagyon komolyan veszi az észak-koreai ügyet, és az aggodalmát a phenjani vezetésnek is jelzi – ígérte Hu Jintao Obamának. Ugyanakkor Ben Rhodes amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes azt mondta az AP hírügynökségnek: Peking már korábban is aggodalmát fejezte ki, ám ez mit sem változtatott Észak-Korea hozzáállásán. Pekingnek szerinte azon kellene gondolkodnia, nem akar-e a figyelmeztetéseknél határozottabb lépéseket tenni.

A kétkedőket igazolja a kínai elnök nyilatkozata a Xinhua hivatalos hírügynökségnek, amelyben „nagyon bonyolultnak és érzékenynek” nevezi az észak-koreai kérdést. Vasárnap, a csúcstalálkozó előtt egy nappal egyébként Obama is úgy fogalmazott, hogy Kína nem elég kemény Észak-Koreával. Ri Mjong Bak dél-koreai elnök pedig arra figyelmeztetett, hogy Phenjanra további elszigetelődés és szankciók várnak, ha nem hagy fel a rakétaindítási tervekkel. Washingtonból máris megüzenték, hogy a műholdfelbocsátás veszélybe sodorhatja a februári megállapodást, amelynek értelmében az Egyesült Államok élelmiszersegélyt nyújt Észak-Koreának, cserébe az urániumdúsítás leállításáért.

Az észak-koreai akció veszélyezteti a békét a térségben – közölte Szöulban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Mint a Reuters emlékeztet, amerikai szakértők ennél is messzebb mennek. Noha a nagy hatótávolságú rakéták előző két indítási kísérlete kudarcba fulladt, szerintük az észak-koreai rakétaprogram gyorsan halad előre, és öt éven belül már az amerikai kontinenst fenyegetheti.

Barack Obama amerikai és Hu Jintao kínai elnök hétfői találkozója Szöulban
Barack Obama amerikai és Hu Jintao kínai elnök hétfői találkozója Szöulban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.