Orbán biztat, München aggódik

Harciasan kezdte müncheni látogatását Orbán Viktor: a bajor közszolgálati rádiónak és televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy „a Magyarország ellen intézett nemzetközi politikai támadások hátterében az áll, hogy a magyar választók a liberálisokat kiszavazták a parlamentből, a szocialistákat pedig jelentéktelenné tették”.

„A magyar igazságszolgáltatás összességében demokratikusabb, mint a német vagy az osztrák, mert míg utóbbi országokban az igazságszolgáltatás a kormány felügyelete alatt áll, addig Magyarországon a parlament gyakorolja ez a jogot. A magyar kormány erős, gyors és mély reformpolitikát hajt végre, ezért nem lepődik meg az országot ért európai uniós kritikákon” – idézte a miniszterelnököt az MTI. Münchenben otthon érezhette magát Orbán: a Bajor Gazdasági Szövetség székháza előtt szimpátiatüntetők fogadták. Az MTI szerint a mintegy kétszáz ember a kormányfő érkezésekor elénekelte a magyar himnuszt, majd azt skandálta, hogy „Viktor, Viktor”.

A Horst Seehofer bajor tartományi kormányfővel folytatott tárgyalások után Orbán azt mondta: a német vállalatok magyarországi jelenléte alapján elmondható, hogy a német és a magyar gazdaság „lassan, de biztosan összenő”. A német cégek magyarországi jelenlétét vizsgálva nemcsak gyártelepeket és szerelőcsarnokokat látni, hanem fejlesztőmérnöki központokat, egyetemi tanszékeket és közös szakképzési iskolákat is – tette hozzá.

Seehofer szerint a tárgyaláson elsősorban gazdasági kérdések kerültek szóba. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki posztját is betöltő politikus jelezte, hamarosan Budapestre látogat. –Mi Bajorországban udvarias vendéglátókként a nyilvánosság előtt nem beszélünk a vendégünkről – mondta a bajor közszolgálati televízió kérdésére Seehofer, amikor a kétoldalú találkozón felmerült problémákról kérdezték. A látogatás a bajor tévé szerint nem minősült hivatalos vizitnek, a gazdasági szövetség meghívására szervezték rá a politikai találkozót.

A bajor fővárosban Orbán találkozott az Audi képviselőivel is. A Volkswagen-csoporthoz tartozó márka vezetői elmondták, jól halad az Audi új győri gyárának építése, a munkálatok több mint háromnegyedét magyar cégek végzik – idézte az MTI Szijjártó Pétert, a miniszterelnök szóvivőjét. Az új győri üzemben 2013-tól évi 125 ezer jármű készülhet.

A német sajtó előzetesen „nehéz látogatásnak” minősítette Orbán útját. A „kisnémet vizit” kapcsán a dpa német hírügynökség emlékeztetett rá, hogy korábban Orbán állandó vendége volt a CSU rendezvényeinek, ám mostanság a bajor–magyar kapcsolatokat is sok feszültség terheli. Köztük a Bayerische Landesbank résztulajdonában álló MKB ügye: a pénzintézetnek először a bankadó, majd a devizahitelesek végtörlesztése okozott súlyos veszteséget. A magyarországi német befektetések java, a 17 milliárd euró csaknem fele Bajorországból származik, s ezzel a tartománynyal a legintenzívebbek a kereskedelmi kapcsolatok is.

A találkozók légkörét előre jelezheti, hogy – bár a CSU hagyományosan barátságosabb a magyar kormány iránt –, Markus Ferber, a párt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, a CSU elnökségi tagja egy ideje már nem rejti véka alá aggodal mait. A Brüsszel által indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban egyenesen azt mondta: „Örülök az ultimátumnak, mert növeli a nyomást Magyarországra. Ha egy uniós tagállam nem hajlandó reagálni a jogrendszerét érő kritikákra, akkor a következményekkel is tisztában kell lennie – áll a bajor politikus honlapján. Az ígérgetéseken túl egyelőre nincs fordulat a magyar–német kapcsolatokban sem. Mint Dirk Wölfer, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szóvivője lapunknak elmondta, a német vállalatok „nagy várakozásokkal néznek a kormánnyal folytatott konzultációk elé”. Lázár János frakcióvezető még februárban, a magyar–német kapcsolatok „újraindítása” kapcsán beszélt arról, hogy a kormányfő mellett létre szeretnének hozni egy német vállalkozókból álló szakértői grémiumot. „Formálisan ilyen testület még nem alakult, de mi továbbra is nyitottak vagyunk” – közölte diplomatikusan Wölfer.

Lenne is miről beszélni. „Ma már nem a válságadók állnak a problémásnak érzett kérdések középpontjában, hiszen azokat a törvény szerint 2012-ben kivezetik a rendszerből” – fűzte hozzá Wölfer. Ennél jobban aggasztja a német vállalatokat a tavalyi törvénydömping. A felkészülési idő hiánya a cégeknél veszélyezteti a tervezhetőséget. Fenntartásaik vannak a jogbiztonság terén is. Idetartozik, ha az állam törvényekkel beavatkozik létező magánjogi szerződésekbe, vagy ha korlátozza a szerződésben kikötött választott (nemzetközi) bíróságok illetékességét. Wölfer szerint a feldolgozóiparban továbbra is vonzó célpont Magyarország, de más területeken a kiszámíthatóság hiánya miatt érezhető a beruházási hajlandóság visszaesése. Tavaly január és szeptember között igen alacsony volt az újrabefektetett tőke nagysága, márpedig eddig a német befektetések mintegy fele innen származik.

Berlin szerint túlzóak a kritikák

Bírálta a német lapok Magyarországról szóló tudósításait Eckart von Klaeden, a berlini kancellária államminisztere. A CDU-s politikus szerint a sajtóban megjelenő túlzásokkal és félreértésekkel szándékosan próbálják rossz hírét kelteni a magyar kormánynak. A kisebbségek jogainak védelme terén Magyarország még mindig példaszerű, legalábbis ami a magyarországi németeket illeti – tette hozzá.

A bajor kormányfő, Horst Seehofer fogadta Orbán Viktort
A bajor kormányfő, Horst Seehofer fogadta Orbán Viktort
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.