Lunacek nem érti a magyar agressziót

„Képviselőként nagyon furcsának tartom, hogy nem akarnak a nyilvánosság előtt vitázni velem” – mondta lapunknak Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek EP-képviselője, akivel a magyar kormány tagjai nem akarnak egy asztalhoz ülni.

„Képviselőként nagyon furcsának tartom, hogy nem akarnak a nyilvánosság előtt vitázni velem” – mondta lapunknak Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek EP-képviselője, akivel a magyar kormány tagjai nem akarnak egy asztalhoz ülni. Mint arról beszámoltunk, a bajor CSU-hoz közelálló Hanns Seidel Alapítvány március 21-én, vagyis ma rendezett volna konferenciát a magyar alkotmányról. A vitán többek között Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Gulyás Gergely, az egykori alkotmány-előkészítő eseti bizottság alelnöke is részt vett volna. A beszélgetésre eredetileg meghívást kapott az osztrák Zöldek EP-képviselője, a Bayer Zsolt által az Echo TV-ben „ótvar, hazug idiótának” nevezett Ulrike Lunacek is. Később azonban mégis arra kérték az alapítványtól, inkább üljön a közönség soraiba, és onnan szóljon hozzá a beszélgetéshez. Német sajtóértesülések szerint a magyar kormány kérte meg az alapítványt, hogy Lunaceket tartsák távol.

Az alapítvány brüsszeli irodájának munkatársa lapunknak elmondta, döntésük oka az volt, hogy „nem tudtak eléggé kiegyensúlyozott részvételt biztosítani a vitához”. Elismerte, hogy Ulrike Lunacek eredetileg a meghívottak között volt, de „nem volt elég információjuk arról, hogy milyen vita veszi körül a képviselőnő személyét Magyarországon”. Ám amikor erre felhívták a figyelmüket, úgy döntöttek, nem szeretnék, ha a vita az ő személyéről szólna, ezért kérték meg arra, mégse vegyen részt a konferencián. Az alapítványnál nem erősítették meg, hogy a magyar résztvevők kérték az osztrák képviselőnő távoltartását, de utaltak arra, hogy a magyar fél mutatott rá a Lunaceket körülvevő heves indulatokra. Az osztrák képviselőnő lapunknak elmondta, a felkérést először szóban kapta az alapítvány vezetőjétől, és amikor utalt az őt Magyarországon övező hangulatra, az alapítvány vezetője úgy reagált: „nem baj, vitát akarunk”.

„Ha az én személyemmel kapcsolatos a vita, akkor még különösebb, hogy engem nem hívnak meg” – tette hozzá Lunacek. Az osztrák EP-képviselőnő azzal érdemelte ki a magyar jobboldal figyelmét, hogy az állampolgári jogokkal foglalkozó európai parlamenti bizottság meghallgatásán nehezményezte, hogy a Békemenet plakátjain EU-ellenes és antiszemita jelszavak voltak. „Ha én egy ilyet szerveznék, megkérném az antiszemita és EU-ellenes jelszavakat hangoztatókat, hogy távozzanak” – mondta akkor a képviselőnő. Bayer ezután minősítette őt a fent idézett szavakkal.

Lunacek azóta panaszt tett az Echo TV-nél, ahol közölték vele: a panaszt nem tudják figyelembe venni, mert az e-mailben és nem levélben érkezett. Bayer Zsolt – a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben – nem kért bocsánatot tőle, és közvetlen kapcsolatfelvétel sem történt közöttük. Lunacek lapunknak is megerősítette: a Médiatanácshoz fordul az ügyben, és hivatalos panaszt tesz.

„Nem értem ezt a felfokozott állapotot, ezt az agressziót” – mondta a képviselőnő azzal kapcsolatban, mit gondol, miért lett a magyar jobboldal kedvelt céltáblája. Mint emlékeztetett, az Echo TV válaszában azt írta, hogy kijelentésével súlyosan megsértette a meneten részt vevő 400 ezer embert, pedig ő egyszerűen az antiszemita és unióellenes plakátok levételét javasolta. Arra, hogy persona non gratának érzi-e magát a magyar kormány részéről, azt válaszolta: „Remélem, nem. Sok emberrel beszélek, akik nem osztják az én álláspontomat. A magyaroknak is csak azt tudom ajánlani, hogy ismerjék meg az eltérő véleményeket.” Lunacek elmondta azt is, hogy rendszeresen követi a magyar politikát, de nem mélyült el benne. – Sok barátom van a magyar zöldek között, az LMP-vel alapítása óta jó a kapcsolatom, de mindenhonnan sok e-mailt kapok – fejtette ki a képviselőnő, aki emlékeztetett: a magyar politika nemcsak őt, hanem az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot is aggasztja.

Mérgezett a légkör Ulrike Lunacek és a kormány között
Mérgezett a légkör Ulrike Lunacek és a kormány között
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.