Elbukott a párttitkár-kisherceg

Meglepetésszerűen leváltották tisztségéből a Kínai Kommunista Párt ötödik nemzedékének egyik felfelé ívelő csillagát, Bo Xilait, a harmincmilliós Chongqing pártbizottságának vezetőjét. A hivatalos Xinhua hírügynökség csütörtökön jelentette be szűkszavú közleményben a döntést – anélkül, hogy kitért volna arra, Bo Xilai megtartja-e tagságát a párt 25 fős politikai bizottságában.

A bejelentésnek volt egy meglepő előzménye.

Február elején Chongqing korábbi rendőrfőnöke, Wang Lijun alpolgármester majdnem egy napot tartózkodott a közeli Chengdu városban lévő amerikai konzulátuson. (Egyes találgatások szerintmenedékjogot kért.) Washington azóta sem közölte, hogy mi volt a látogatás célja. A volt rendőrfőnök ellen Kínában eljárás indult, amelynek részleteiről eddig szintén nem adtak semmiféle információt.

A 63 éves Bo Xilai mostani bukása fontos figyelmeztetés az ősszel esedékes pártkongresszus előtt, amelyen kétmandátum kitöltése után távozik a főtitkári posztról Hu Jintao, és az ötödik generáció veszi át az irányítást. A kijelölt utódnak Xi Jinping tűnik, aki a 2007 őszén tartott kongresszuson lépett elő, lett tagja a csúcsvezetésnek, a politikai bizottság kilenctagú állandó bizottságának. Xi most februárban már amolyan „bemutatkozó látogatáson” is járt az Egyesült Államokban, találkozott Barack Obama elnökkel. A köznyelv Xi Jinpinget és Bo Xilait is „hercegecskének” becézi, miután apáik a Mao-időszakban magas beosztású vezetők voltak, a kulturális forradalom idején kegyvesztettek lettek, majd Teng Hsziao-ping irányváltásakor rehabilitálták őket. Ám míg Xi Jinping politikai csillaga emelkedése közepette is amolyan szürke, a kollektív döntésekhez alkalmazkodó vezető maradt, Bo Xilai jó ideje népszerűségben fürdött, amelyre rá is játszott „a chongqingi modell” meghirdetésével.

Bo korábbi rendőrfőnökével együtt az elmúlt öt évben kemény harcot indított Chongqingben a helyi maffiák, elsősorban a gazdasági alvilág és korrupció felszámolására. Nem világos, hogy ennek során nem sértették-e meg rivális politikai és gazdasági vezetők érdekeit. Elemzők szerint Bo azzal válthatta ki a felső pártirányítás többségének ellenszenvét, hogy mindeközben Mao-nosztalgiát hívott életre, így a helyi rádiók a régi forradalmi kultúra dalait sugározták. A balos egyenlősdi, a szocializmus hagyományosan államközpontú modelljének hirdetése nyilvánvalóan nincs összhangban az utóbbi negyedszázad gazdasági fejlődésével, amely jelentős társadalmi különbségekhez vezetett az országban.

Különösen nem akkor, amikor Kína gazdaságinövekedése lassul, s egyes rétegek elégedetlensége várhatóan felerősödik. Az 1,3 milliárd lakosú Kínában évente több tízezer demonstráció fordul elő, amely során a rendőrséget kell bevetni a helyi hatóságok viszszaélései – például földkisajátítások –miatt tiltakozókkal szemben.

Szerdán már érezni lehetett, hogy Bo Xilai sorsa megpecsételődött. A kínai parlament szokásos évi egyhetes ülésszaka végeztével Wen Jiabao kormányfő – aki jövőre a generációváltás keretében Hu Jintao elnökkel együtt távozik posztjáról – az állami televízió által is sugárzott sajtóértekezletén következetes politikai reformokat sürgetett, mert különben akár a kulturális forradalomhoz hasonló történelmi tragédia következhetne be. S ha az üzenet nem lett volna világos, válaszolt a chongqingi volt rendőrfőnökkel kapcsolatos kérdésre is, mondván, az ottani vezetésnek le kell vonnia a tanulságot a történtekből.

Bo Xilai,várja, amíg elrendezik a kábeleket a háta mögött a kínai népi kongresszus zárónapján. Lekapcsolták
Bo Xilai, a chongqingi párttitkár. Az ambiciózus politikus kiverte a biztosítékot Pekingben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.