'Rossz célpontot választott az Európai Bizottság'

Rossz célpontot választottak, az Orbán-kormányt kell megbüntetni, nem pedig a magyarokat. Az Európai Bizottság és a többségében konzervatív politikusokból álló pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) a magyar néppel fizettetné meg ugyanis az Orbán-kormány bűneit, ha tényleg felfüggesztenék a kohéziós alapok folyósítását – erről Harlem Désir, a Francia Szocialista Párt (PS) főtitkárhelyettese beszélt lapunknak.

A francia szocialisták második embere szerint Európának – egyik fő alapértékéhez híven – szolidárisnak kell maradnia a fejlettségben még lemaradó tagországokkal szemben. Az Európai Bizottságnak ugyanakkor késlekedés nélkül az Európai Bírósághoz kellene fordulnia, amiért az Orbán-kormány megsérti a bírók függetlenségét és a sajtószabadságot.

– Magyarország kapcsán ma nem csak a költségvetési hiány vagy a Magyar Nemzeti Bank státusza jelent problémát. Aggasztónak tartjuk Orbán Viktor és a Fidesz politikáját, azt a törekvést, hogy a hatalmon lévő politikai párt teljes ellenőrzése alá vonják az államigazgatást. Szolidárisak vagyunk a nyitott és sokszínű, a politikai váltógazdaságot lehetővé tevő, demokratikus Magyarországért küzdő erőkkel – hangoztatta az 52 éves politikus, aki Francois Hollande, a francia szocialisták államfőjelöltje képviseletében jött Budapestre.

Désir részt vett a Milla március 15-i budapesti tüntetésén, találkozott Mesterházy Attila MSZP-elnökkel és különböző hazai civil szervezetek képviselőivel.

Désir csütörtök délelőtt ellátogatott Gyöngyöspatára is, hogy a helyszínen tájékozódjon az ottani roma kisebbséget ért atrocitásokról. Szintén aggasztónak nevezte, hogy Orbán elnéző a szélsőjobboldallal szemben, fut a Jobbik után, és elhibázott gazdaságpolitikáját próbálja autoriter-nacionalista ígérgetésdömpinggel maszkírozni.

Désir szerint a kormányt kell büntetni, nem a lakosságot
Désir szerint a kormányt kell büntetni, nem a lakosságot

Az európai parlamenti képviselő úgy látja, a válság miatt számos országban fenyeget egy nacionalista-populista „elcsúszás”. Az unióban többséget képviselő konzervatív erők kizárólagmegszorításokon alapuló politikája csak fokozza a társadalmakban felgyülemlő dühöt. Bizonyos politikai erők viszont pont a nacionalista-populista retorikával próbálják megtartani szavazóikat, akik előtt a gazdaságpolitika területén már csúfosan leszerepeltek. Az öt hét múlva esedékes francia elnökválasztás és a Nicolas Sarkozy államfő támogatottságának emelkedését először jelző felmérések kapcsán Désir azt mondta: a közvélemény-kutatások szerintHollande bekerül amásodik körbe, és legyőzi a hivatalban lévő köztársasági elnököt.

– A franciák változást akarnak, becsapottnak érzik magukat Sarkozy beváltatlan ígéretei miatt. A kampány nem ért véget. Az utolsó pillanatig azon dolgozunk, hogy meggyőzük a szavazókat – tette hozzá. A francia–német viszony túlmutat a vezetők közötti esetleges nézetkülönbségeken – mondta Désir arra a felvetésünkre: nem zavaró-e, hogy miközben az Obama-adminisztráció már felvette a kapcsolatot Hollande-dal, a szocia lista jelöltet nem fogadta sem Angela Merkel német kancellár, sem más európai konzervatív kormányfő. Ha Hollande lesz a párizsi Élysée-palota következő lakója, elindul a párbeszéd Merkellel – fűzte hozzá.

Hollande uniós politikájának része a kelet-közép-európai államokkal folytatott együttműködés, Sarkozy szocialista kihívója ennek demonstrálására ment el Lengyelországba. További külpolitikai súlypontként a Földközi-tenger térségét, az arab tavasz nyomán létrejövő új rendszerekkel való párbeszédet és a Közel-Keleten sokasodó válságok megoldását sorolta fel Désir.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.