Leégett Krasznahorka vára

Hatalmas tűz ütött ki szombat kora délután a kelet-szlovákiai Rozsnyóhoz (Roznava) közeli Krasznahorka várában.

– Nagy füstre, majd pedig a vártetőn felcsapó hatalmas lángokra lettem figyelmes fél kettő körül, rohantam a telefonomhoz, de akkorra már megérkeztek a tűzoltók a környékről. A kassaiakat is riasztották meg a rozsnyói katonai alakulatot. Sok falubeli jajveszékelt, mások úgy zokogtak, mintha szeretteik haltak volna meg, ami érthető, hiszen nekünk ez a vár a legnagyobb büszkeségünk, ahogy a régi dal is említi – mondta lapunknak Tóth Dénes krasznahorkaváraljai (Krasnohoské Podhradie) lakos.

Jozef Hudák, a Kassa megyei tűzoltó-parancsnokság ügyeletes tisztje azzal folytatta, hogy először katonai helikopter bevetését is fontolgatták, de aztán lemondtak róla, mert a felülről lezúduló víz még nagyobb kárt is okozhatott volna a páratlan értékű gyűjteményekben. – Erőfeszítéseink ellenére leomlott a középkori vár tetőszerkezete, az óriási tüzet pedig csak többórás küzdelem után sikerült megfékeznünk. Szerencse a nagy szerencsétlenségben, hogy a tűz akkor ütött ki, amikor cserélődtek a turistacsoportok, ezért személyi sérülés valószínűleg nem történt. Az is sokat segített, hogy nemrég éppen itt tartottunk gyakorlatot, s ennek is köszönhetően gyors és szakszerű volt az oltás – tette hozzá Hudák.

Eközben rémhírek kaptak lábra arról, hogy a vármúzeum páratlan gyűjteménye megsemmisült. Kora este a helyszínre érkezett Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter és Daniel Krajcer, a kulturális tárca vezetője. Rövid szemle és tanácskozás után örömmel közölték: az értékes festmények és a fegyvergyűjtemény nagy része valószínűleg épségben maradt. A károkat csak a helyiségek és a tárgyak megtisztítása után lehet pontosan felmérni, mert egyelőremindent ellep a füst és a korom. Hangsúlyozták, hogy a tetőt és az épületet remélhetőleg még az idén felújítják. Több szlovákiai civil szerveződés már gyűjtést hirdetett a költségek egy részének fedezésére. A magyar kormány szintén segítséget ígért: Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes felvette a kapcsolatot a szlovák kormány képviselőivel, és bejelentette: hivatalosan megteszik a felajánlást.

Megkeresésünkre tegnap Jana Mésarová, a Kassa megyei rendőrkapitányság szóvivője elmondta, hogy a tüzet minden bizonnyal két, tizenegy, illetve tizenkét éves helyi fiú okozta, akik a vár alatt cigarettáztak. A kiszáradt fű tüzet fogott, amely átterjedt a műemlékre. A tetteseknek fiatal koruk miatt nincs büntetőjogi felelősségük – közölte.

Ahonnan Jókai a lőcsei fehér asszonyt vette

A történelmi Magyarország egyik legszebb, a háborús és más pusztításoktól is megmenekült középkori vára. A magyar kulturális és művészeti örökség egyik felvidéki bástyája, sok ezer anyaországi és más turista zarándokhelye, amely évszázadokon át az Andrássyak tulajdona volt. Egyik fő látványossága Andrássy-Serédy Zsófia múmiája, amely Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényéhez szolgált témául.

A várban a Betléri Múzeum (Muzeum Betliar) kiállítása van elhelyezve, amely a vár történelmét és építészeti fejlődését, valamint a nemesség akkori életmódját mutatja be.

Látványos a fegyvergyűjtemény is. (Pozsonyi tudósítónktól)

Pillanatok alatt lángra kapott a krasznahorkai vár teteje, de a gyorsan kiérkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tüzet és megakadályozni a műemlék teljes megsemmisülését
Pillanatok alatt lángra kapott a krasznahorkai vár teteje, de a gyorsan kiérkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tüzet és megakadályozni a műemlék teljes megsemmisülését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.