Már az FBI-t is bevetnék

Hat éve szabadult ki föld alatti rettenetes börtönéből az osztrák Natascha Kampusch, aki példátlan bátorsággal élte túl nyolcéves rabságát. Története azonban mindmáig nem zárult le, nyomozók, politikusok és amatőrök is folyamatosan megkérdőjelezik a hivatalos verziót.

„Kedves Bernat, ebben az ügyben nem voltunk olyan jók, mint ahogyan én azt képzeltem. Fáj ugyan, de nem térhetünk napirendre a történtek fölött.” A levelet az osztrák szövetségi nyomozó hivatal elnöke,

Herwig Haidinger írta a belügyminisztérium egyik tábornokának 2006 szeptemberében, alig egy hónappal azután, hogy Natascha Kampusch kiszabadult fogságából, s jelentkezett a rendőrségen. Natascha akkor lépett meg, amikor elrablója, a nála 26 évvel idősebb Wolfgang Priklopil épp telefonált. A férfi azonnal kocsiba vágta magát, és keresésére indult. Amikor nem találta, egyetlen barátját és üzlettársát hívta telefonon. E. H.-nak meggyónta szörnyű tettét, majd az elővárosi vonat elé vetette magát, s rögvest szörnyethalt.

Zsebében anyjának szóló búcsúlevelet találtak.

A világot bejárt rémtörténetet, amelyből Kampusch 2010-ben 3096 nap címen nagy sikerű könyvet is írt, Haidinger is jól ismerte. De ő a lány kiszabadulásának másnapján már azt is tudta, hogy a rendőrségi nyilvántartásban nyolc éve ott szerepelt Priklopil neve, s fehér Mercedes kisbuszáról – amivel 1998. március 2-án elrabolta az iskolába tartó kislányt – is volt adat. A rendőrség 1998. április 4-én fel is kereste Priklopilt, aki a kérdéses időpontra nem tudott alibit igazolni, mégsem foglalkoztak vele. Tíz nappal később egy környékbeli rendőrkutya-idomár tett bejelentést Priklopilről. Jelezte, hogy gyanús neki a Strasshofban visszavonultan élő 35 éves férfi, akinek a háza a pincétől a padlásig fel van szerelve riasztóval, a kerítése pedig egy erődítményre emlékeztet. A férfinak kommunikációs nehézségei vannak az emberekkel, a gyerekekhez vonzódik – hangzott a bejelentés. Az információk bekerültek a rendőrségi nyilvántartásba, de feltehetően hanyagság miatt végül senki sem ment utánuk.

Haidingert,a szövetséginyomozóhivatal elnökét 2008-ban felmentették állásából. A suttogások azonban nem csitultak. 2008-ban újabb vizsgálat kezdődött, amibe bekapcsolódott a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság volt elnöke, akik aztán nem hagyták elaludni az ügyet.

Legsúlyosabb kételyük a magányos tettes teóriájára vonatkozott. Úgy vélték, hogy Priklopil nem egyedül rángatta be autójába a kislányt, s hogy a sokéves sikeres rabtartáshoz is szüksége volt „külső” segítségre. Egy tizenkét éves kislány annak idején szemtanúja volt Natascha elrablásának: ő két férfit látott a Mercedesnél, egyikük a volánmögött ült, amásik lökte be a lányt a kocsiba. A nyomozók azonban fantáziálásnak minősítették megfigyelését, s nem foglalkoztak vele.

A főbírók a Natascha naplójában is megtalálható bejegyzéseken is elgondolkodtak. Kampusch leírta, hogy az autóba rántást követően Wolfgang Priklopil takarót dobott a fejére, hoszszan bolyongtak, majd egy erdőbe vezette az autót. Ott megállt, sokáig telefonálgatott, majd strasshofi házához hajtott, ahol az észrevehetetlen, mázsás ajtóval lezárt pincébe zárta a lányt. Ám az eredeti terv nem ez lehetett, mert a pince ekkor még üres volt, ajtaját nem lehetett zárni, az ágyként szolgáló szivacsot is később hozta Priklopil, mint ahogyan a jéghideg verem fűtéséről is utóbb gondoskodott. 2009-ben egy 58 éves rendőr ezredest, Franz Kröllt bíztakmeg az ellentmondások kibogozásával. De nem sokáig vizsgálódhatott, mert 2009. december 16-án hirtelen parancs érkezett, hogy a nyomozást fejezzék be. Fél évvel később Kröllt holtan találták, saját pisztolyával végzett magával.

Kröll öngyilkossága máig a Kampusch-ügy titokzatos részletei közé tartozik. Karl Kröll szerint a bátyja azt mondta neki, hogy nagyon óvatosan kell nyomoznia, mert könnyen életveszélybe kerülhet. Szerinte egy magas rangú politikusokat is magában foglaló pedofil pornókör játszik szerepet a homállyal teli történetben. „Iszonyatos botrányról van szó, amely ha robban, abba egész Ausztria beleremeg” – mondogatta. Kröll állítólag több személyt néven is nevezett, s főleg a többször meggyanúsított barátot és üzlettársat, E. H.-t találta gyanúsnak. Kröll azt is állította öccsének, hogy Natascha Kampusch mindent tud, de jobbnak látja, ha hallgat. Rebesgetik, hogy 2003-ban gyereket is szült, ami csak tovább növeli a rejtélyeket.

Pillanatnyilag a bécsi parlament belügyi albizottsága előtt fekszik a változatlanul csupa titok sztori. Most felröppent a hír, hogy elölről kezdik a nyomozást, és az egészet az amerikai FBI-ra bízzák. A „20 Minuten” svájci internetes portál már azt is vitatja, hogy Priklopil öngyilkos lett. „Hogy maradhatott a test sértetlen, s került mellé, nyilván a jó felismerhetőség miatt a fej, amikor a mozdony általában hosszú kilométereken át tolja maga előtt áldozatait?” – ébreszt újabb kételyeket a portál, arra célozva, hogy talán a barát tette el őt láb alól, s helyezte később a sínek mellé. Az sem igaz, mondják amatőr nyomozók, hogy a Priklopil zsebében talált, Mama megszólítású búcsúlevél valódi, s tudni vélik, hogy írásszakértők szerint a betűk inkább E. H. írásához hasonlatosak.

A 3096 napban Natascha Kampusch azt írta, hogy a kiszabadulása utáni négy évben nem tudta a múltat lezárni, újabb és újabb fantazmagóriákkal zaklatták, összeesküvés-elméletekkel szembesítették. Azt remélte, hogy a vizsgálat 2010-ben lezárul. Könyvének utolsó mondata úgy hangzik, hogy szabad vagyok. Tévedett…

Natascha Kampusch 2011 júniusában díjat vett át a 3096 nap című könyvéért
Natascha Kampusch 2011 júniusában díjat vett át a 3096 nap című könyvéért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.