Gorillázás a szomszédban

Közvélemény-kutatók egybehangzó adatai szerint az önálló Szlovákia megalakulása óta sosem volt ekkora a bizalmatlanság a politikusok és a nagypolitika iránt, mint mostanság.

Az indulatokat máig ismeretlen tettesek gerjesztették, akik tavaly, karácsony előtt feltöltötték a világhálóra az úgynevezett Gorilla-dossziét, amely állítólag azt igazolja, hogy 2005-ben és máskor is fontos privatizációs ügyekről valójában nem a kormányban és a parlamentben, hanem az egyik befektetőtársaság által bérelt konspirációs lakásban határoztak. Méghozzá a legerősebb pártok vezetői vagy bizalmasaik társaságában. Ellenszolgáltatásként pedig milliókat csúsztattak a pártközpontok feketekönyveléseibe, illetve a döntéshozók zsebeibe. Azóta felkerült a világhálóra az a titokban rögzített videofelvétel is, amelyen az alvilággal is kapcsolatot tartó pozsonyi üzletember azt kéri Richard Sulík volt házelnöktől: vesse latba a befolyását, hogy a megbízatási idejét éppen letöltő legfőbb ügyészt válasszák újra. Az egyik szlovák hetilap most derítette ki, hogy évekkel ezelőtt Robert Fico pártelnök azért menesztette a Smer-SD reklámmenedzserét, mert zsebre vágta azt a feketepénzt, amelyet egy milliárdos küldött támogatásként a pártközpontba. Egymásra mutogatnak a szlovákiai magyar politikai térfélen is. Az óriásplakátokon és a Magyar Koalíció Pártjának kampánygyűlésein leárulózzák és gorillázzák Bugár Bélát, mert az ő neve is szerepel a dossziéban. A Híd-Most párt elnöke tagad, s azt ismételgeti, hogy az egykori pozsonyi magyar kormánytagok éppen az MKP listáján szerepelnek. Nincs egyszerű helyzetben az a polgár sem, aki inkább a nemrég alakult pártok valamelyikére voksolna. Az egyikről éppen e héten derült ki, hogy a bejegyzésükhöz szükséges támogató aláírások között nagy valószínűséggel sok a hamis. Ha a gyanú bebizonyosodik, akkor nemcsak a párt indulása, hanem akár a választások törvényessége is aggályos lehet. A másik új politikai tömörülés vezetője a saját jelöltjeit poligráfos hazugságvizsgálatra akarta küldeni, hogy kiderüljön: felmarkoltak-e valaha csúszópénzt. Ő maga azonban nem hajlandó felelni arra a kérdésre, vajon nem plagizált-e diplomamunkájának megírásakor, mert többen ezzel gyanúsítják. Ebben a hangzavarban a polgárok többsége felháborodva fordult el a közélettől. Nem érdekli őket az sem, vajon mennyi a valóságalapja a dossziénak, s mégis kinek az érdeke ez a piszkos kampány. Egyre súlyosabb megélhetési gondokkal szembesülnek, miközben a szerintük gorillábbnál gorillább politikusok csak a hatalmuk megőrzésével törődnek.

A közvélemény-kutatók félreverték a harangot. Nyolc nappal a voksolások előtt a 4,4 millió, szavazásra jogosult polgárnak csaknem a fele nem óhajt az urnákhoz járulni, a voksolni készülők közül pedig több mint egymillióan még mindig nem döntötték el, hogy melyik pártot válasszák. Ez a helyzet még inkább a fegyelmezett szavazótáborral rendelkező, Robert Fico vezette Smer-SD malmára hajthatja a vizet. Figyelmeztető az MKP és a Híd-Most illetékeseinek is. A lejárató kampányzárás aligha növeli, inkább lelohaszthatja a szlovákiai magyarok választókedvét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.