Szíria fegyvert kér „barátaitól”

Gyakorlati lépéseket vár a tuniszi Szíria-konferenciától az Arab Liga, a Biztonsági Tanácstól pedig egy tartós szíriai tűzszünet feltételeinek megteremtését – közölte pénteken a több mint 60 ország részvételével megrendezett értekezleten Nabil al-Arabi, a pánarab szervezet főtitkára.

A hivatalos elnevezés szerint Szíria barátait tömörítő konferenciának otthont adó tuniszi szállodába Bassár el-Aszad szíria elnököt éltető tunéziai és szír tüntetők próbáltak betörni – őket a biztonsági erők gumibottal verték ki az épületből.

A konferencián a felszólalók valamennyire megosztottak voltak abban, hogyan kellene kezelni a szír problémát, pedig Moszkva és Peking nem is küldte el képviselőit Tuniszba. Miközben a tanácskozás gyakorlatilag feltétel nélkül üdvözölte az Arab Liga szíriai béketervét és a demokratikus átmenetre vonatkozó elképzeléseit, a fegyveres megoldásra vagy a külföldi katonai beavatkozásra utaló javaslatok nem arattak egyértelmű elismerést. Bizonyos arab országok fenntartásokkal fogadták például Moncef Marzouki tunéziai elnöknek azt az indítványát, hogy „arab erőknek” kell Szíriában a békét megteremteni és fenntartani.

A szír ellenzéket tömörítő Nemzeti Tanács azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy fegyverezze fel a dezertőr katonák által alapított Szabad Hadsereget, és támogassák külföldről az országban kibontakozó népi ellenállást. A Reuters szíriai ellenzéki forrásokra hivatkozva azt írta: a felkelők külföldről szereznek be fegyvereket, kommunikációs eszközöket és éjjellátókat. Ezeket az emigrációban élők vásárolják, a nyugati hatalmak pedig szemet hunynak felette.

Az arab és a nyugati kormányok azonban a jelek szerint változatlanul megosztottak a fegyveres beavatkozást illetően. A konferencia irányító szerveihez közel álló források tegnap úgy nyilatkoztak a sajtónak, hogy a katonai intervenció nincs napirenden Szíriában. Ugyanakkor Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Alain Juppé, a francia diplomácia irányítója egyaránt úgy nyilatkozott, hogy a szír Nemzeti Tanács „hiteles képviselője a szíriai népnek”. A nyugati államok képviselői alapvetően a humanitárius segítség megszervezében látják a tuniszi konferencia jelentőségét, valamint hangúlyozzák, hogy fokozni kell a nyomást az Aszad-rezsimre. Clinton szorgalmazta, hogy további országok vezessenek be szankciókat a damaszkuszi rezsimmel szemben. Mindenekelőtt francia részről követelték a „humanitárius korridorok” mielőbbi kialakítását, hogy az ostromlott szír városokból ki lehessen menekíteni a nőket, a gyerekeket és a sebesülteket. Az ellenzéki Szír Nemzeti Tanács már tegnap közölte: a konferenciával nem elégedettek.

A konferencia előestéjén az ENSZ és az Arab Liga közleményben jelentette be, hogy a szíriai ügyekben közös különmegbízottnak nevezik ki Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt. A Nobel-békedíjas Annan feladata az lesz, hogy megakadályozza az emberi jogok megsértését és előmozdítsa a szíriai válság békés rendezését. Egyidejűleg az ENSZ listát állított össze azokról a szír vezetőkről, akik emberiesség elleni bűntetteket hajtottak végre az elmúlt hónapokban. A listán Bassár el-Aszad neve is szerepel. Az ENSZ emberi jogi tanácsa szerint a „legmagasabb szintről” jöttek azok a parancsok, amelyek nyomán a hadsereg alakulatai lakónegyedeket vettek tűz alá több nagyvárosban, mindenekelőtt a több mint három hete ostromlott Homszban. Az ellenzéki központnak számító Homszban pénteken főleg a Bába-Amr negyedet támadta a nehéztüzérség, helyi aktivisták szerint legalább tíz civil vesztette életét. A CNN tegnap este a Vöröskeresztre hivatkozva közölte: megkezdődött a nők és gyerekek evakuálása az ostromlott városból.

Civilek próbálnak biztonságba húzódni az ostromlott Bába-Amr negyedben
Civilek próbálnak biztonságba húzódni az ostromlott Bába-Amr negyedben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.