Égő Koránok, párolgó bizalom

Halál az idegenekre! Halál az amerikaiakra! Allah hatalmas! – ezeket a jelszavakat kiáltozta az a két-három ezer fős tömeg, amely a Kabultól északra fekvő bagrami amerikai katonai bázisnál gyűlt össze.

A feldühödött afgánok azért tiltakoztak, mert tudomást szereztek arról, hogy a támaszponton muzulmán vallási tárgyú könyveket, a többi között a Korán példányait akarták elégetni. Több tüntetőnél állítólag elszenesedett Korán-darabok voltak. A kedd reggeli megmozdulás gyorsan erőszakossá fajult: hírügynökségek szerint a demonstrálók kövekkel hajigálták meg a biztonsági erőket, miközben a bázis felett köröző amerikai helikopterek fényjelző lövedékkel próbálták szétoszlatni a tömeget.

– Nagyon sajnáljuk a történteket, ilyesmi többé nem fog előfordulni. Ami történt, az nem volt szándékos – igyekezett csillapítani a kedélyeket John Allen tábornok. Az Afganisztánban állomásozó, amerikai vezetésű nemzetközi katonai erő (ISAF) az incidens haladéktalan kivizsgálására tett ígéretet, a vizsgálatba afgánokat is bevonnak. Allen szerint az állítólag megsemmisítendő vallási tárgyú kiadványokat átadják az azok megfelelő kezelésére illetékes muzulmán elöljáróknak – írta az AP.

Eddig annyit tudni, hogy a bagrami bázison dolgozó afgánok fedezték fel: amegsemmisítésre, azaz elégetésre váró szemét között Koránok is voltak. A szemetet hétfőn éjjel amerikai katonák szállították teherautóval a szemétégetőhöz. Amint értesültek a „tévedésről”, az amerikai hatóságok azonnal leállították a szemétégetőt, de egyes szent könyvek így is megsérültek. Az afgán tartományi hatóságok közölték, az amerikaiak több mint harminc Koránt adtak át – jelentette a Reuters. A bagrami bázison lévő börtönben afgánokat is fogva tartanak, az iszlám vallási könyvek valószínűleg a muzulmán rabok számára voltak fenntartva.

Az amerikai vezetésű nyugati koalíció igyekszik megnyerni a „hitetlen” külföldi jelenlétet bizalmatlanul kezelő afgán közvéleményt. A mostani állítólagos Korán-égetéses ügyekhez hasonló leleplezések azonban nem igazán kedveznek ezen erőfeszítéseknek – emlékeztetett az AFP. Pár hete az borzolta a kedélyeket, hogy amerikai katonák levizelték a megölt tálib gerillák holttestét. Tavaly áprilisban Afganisztánban és Pakisztánban halálos áldozatokat követelő tiltakozási hullám robbant ki, miután egy floridai tiszteletes, Wayne Sapp elégette a szerinte az „emberiség elleni bűnökért felelős” Koránt. Sapp akciója Terry Jones tiszteletes felügyelete alatt zajlott. A szintén floridai Jonest csak a Fehér Ház fellépése térített el attól, hogy 2010-ben nyilvánosan elégesse a Korán több példányát – írta a BBC.

Agymosott gyerekmerénylők

Agymosásnak vetnek alá a tálibok afgán gyermekeket, így próbálják rávenni őket afgán és nyugati katonai erők elleni öngyilkos terrorakciók elkövetésére. Ha ez a módszer nem működik, drogokkal és fenyegetésekkel élnek. Az afgán hatóságok nemrég több mint negyven gyermeket szabadítottak ki tálib fogságból, a legfiatalabb 6, a legidősebb 11 éves volt. A tálibok a nagyon szegény családoknak azt ígérik, a gyerekeket pakisztáni Korán-iskolákba, medreszekbe viszik. Valójában „igazhitű kamikazéknak” képzik ki őket, mint azt a két tizenéves fiút, akiket – a náluk lévő jelentős mennyiségű robbanóanyaggal együtt – nemrég kaptak el az afgán biztonsági szervek. – A tanárok azt mondták, ne féljek, csak húzzam meg azt a zsinórt – idézte a Spiegel Online az egyik fiút.

A Korán-égetésért tiltakozó afgánok Bagramiban, az amerikai bázisnál. Olaj a tűzre
A Korán-égetésért tiltakozó afgánok Bagramiban, az amerikai bázisnál. Olaj a tűzre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.