Ádáz harc járványok és bűnözők ellen

Ha egy probléma átlépi az országhatárokat, nem árt összehangolni a tagállamok akcióit.

EFSA

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) azért jött létre, hogy javítsa az uniós élelmiszer-biztonságot, biztosítsa a fogyasztók jogainak védelmét, és helyreállítsa az élelmiszer-ellátásba vetett bizalmat. Az EFSA független tudományos tanácsokat ad. Feladatkörébe tartozik: az élelmiszer- és takarmánybiztonság, a táplálkozás, az állatok egészsége és jóléte, a növényvédelem. A hatóság – amely kockázatelemzésekkel segíti az európai jogszabályok kidolgozását – tudományos adatokat gyűjt és elemez, s felhívja a figyelmet a kialakulóban lévő kockázatokra. Főként élelmiszerválságok esetén, tudományos tanácsokkal támogatja az Európai Bizottságot.

FRONTEX

Az Európai Határőrizeti Ügynökség (FRONTEX) a tagállamok közötti együttműködést koordinálja a külső határok kezelésében. Támogatást nyújt a nemzeti határőrök kiképzésében, a közös képzési szabványok kialakításában. Kockázatelemzést végez, és figyelemmel kíséri a külső határok ellenőrzésére irányuló kutatások alakulását. Segíti a tagállamokat a külső határokon felmerülő – technikai támogatást igénylő – helyzetekben. A FRONTEX szoros kapcsolatot tart fenn a külső határok biztonságáért felelős többi uniós partnerrel (például: Europol, Cepol, Olaf, azaz Európai Csalás Elleni Hivatal, növény- és állat-egészségügyi szervek), hogy megteremtse a kellő összhangot.

EUROPOL

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) az EU bűnüldöző hatósága, amely információk cseréjével és elemzésével foglalkozik. Az Europol célja, hogy javítsa az európai bűnüldöző szervek eredményességét a nemzetközi bűnözés és a szervezett bűnözés elleni harcban. Az Europol a következő területeken segíti a tagállamokat: tiltott kábítószer-kereskedelem, terrorizmus, embercsempészet, emberkereskedelem, gyermekek szexuális kizsákmányolása, iparjogvédelem, termékhamisítás, pénzmosás, pénzhamisítás. A támogatás magában foglalhatja a bűnügyi hírszerzés megkönnyítését is, a Europol információs és elemző rendszereinek segítségével.

EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) fő feladata az emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek értékelése és felügyelete. Az EMA látja el az európai (az egész unióban érvényes) forgalombahozatali engedélykérelmek tudományos értékelését. A gyógyszerek biztonságosságát az ügynökség gyógyszer-felügyeleti hálózat segítségével ellenőrzi. Ha a mellékhatásokról szóló jelentések az adott termék haszon-kockázat egyensúlyának megváltozását mutatják, az EMA megteszi a szükséges lépéseket. Ugyancsak az ügynökség feladata az állati eredetű élelmiszerekben előforduló gyógyszermaradványok biztonságos határértékeinek meghatározása.

ECDC

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) feladata Európa fertőző betegségekkel (többek között influenza és HIV/ AIDS) szembeni védelmi képességének fejlesztése. Ennek érdekében független tudományos tanácsadást és szakértői támogatást nyújt. Kis létszámú saját alkalmazottja mellett, kiterjedt partnerhálózata van a tagállamokban: együttműködést tart fenn a nemzeti egészségvédelmi testületekkel, az egész Európára kiterjedő betegségfigyelő és korai figyelmeztető rendszerek kialakítása céljából. Az ügynökség saját kezdeményezésre intézkedéseket is hozhat, ha az uniót ismeretlen eredetű fertőző betegség kitörése fenyegeti. (Forrás: europa.eu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.