Sikerült meghiúsítani a világ legnagyobb csalását

„Vulcano”, azaz „Vulkán” néven futott a potenzai államügyészség akciója, amivel a világ eddigi legnagyobb államkötvénycsalását sikerült meghiúsítani. Ha a közel hatezermilliárd dollár értékű hamis értékpapír valóban piacra került volna, a katasztrófafilmeket sokszorosan meghaladó romboló hatást okozott volna, s szakértők szerint a nemzetközi pénzügyi rendszert is megroppanthatta volna. A nagyságrendet jól érzékelteti, hogy az álértékpapírok a piacon lévő, mintegy 15 ezermilliárd dollárnyi igazi amerikai államkötvény közel negyven százalékának felelnek meg.

A hajmeresztő történettel kapcsolatban az olasz és a velük együttműködő svájci hatóságok azonban eddig meglehetősen visszafogottan csepegtetik az információkat. Egyelőre annyit tudni, hogy pénzügyi visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanújával a dél-olaszországi Potenzában múlt pénteken nyolc személyt vettek őrizetbe. A csalás tárgyát képező közel hatezermilliárdnyi hamis amerikai kincstárjegyet a svájci hatóságok azonban már januárban lefoglalták és elkobozták. Így sikerült még idejében meghiúsítani a gigantikus méretű csalást – írta a Neue Zürcher Zeitung Online.

A potenzai államügyészség célkeresztjében állítólag egy basilikatai maffiaklán áll. Velük hozzák összefüggésbe a hamis értékpapírokat tartalmazó három nagyobb méretű fémládát, amelyeket még 2007-ben szállítottak Hongkongból Zürichbe, s a svájci nagyvárosban egy vagyonkezelőnél helyezték letétbe.

A három fémláda tartalma állítólag 1934-ben kibocsátott – s máig érvényes – amerikai államkötvény volt. Arról, hogy pontosan milyen megaüzletet akartak volna bonyolítani a közel hatbillió dollár értékű, jó minőségű hamisítvánnyal, ellentmondó közlések és vad spekulációk láttak napvilágot. Amerikai diplomáciai források szerint a bűnözők bizonyos svájci bankokat akartak csőbe húzni. Olasz részről viszont azt közölték, hogy a csinos tételt fejlődő országokban tervezték értékesíteni.

A lefoglalt hamis államkötvények egyik egymilliárdos címlete. Dolcsi vita
A lefoglalt hamis államkötvények egyik egymilliárdos címlete. Dolcsi vita

Az olasz Ansa hírügynökség lehallgatott telefonbeszélgetésekre hivatkozva arról írt, hogy a hamis államkötvényekkel plutóniumot akartak vásárolni, a hasadóanyag eladói pedig állítólag nigériaiak lettek volna. Az Ansa azt is hozzátette, hogy a vizsgálat során nem sikerült egyelőre egyetlen nigériai plutóniumdíler nyomára sem bukkanni.

Annyi kiderült még, hogy a Vulcano-művelet jó egy évig tartott. Ennek keretében kértek tavaly az olaszok jogsegélyt a svájciaktól, a zürichi államügyészség pedig a közelebbről nem részletezett bizonyítékokat múlt július végén potenzai kollégáik rendelkezésére bocsátotta. A következő – most ismertté vált – hatósági lépésre több mint hat hónappal később került sor, amikor is a zürichi vagyonkezelőnél lefoglalták az irdatlan mennyiségű fals értékpapírt, amelyek hamisságát az illetékes amerikai szervek is megerősítették – írta a zürichi Tages-Anzeiger.

Olaszországban egyébként nem megy újdonságszámba hamis amerikai államkötvények lefoglalása. Mint az AFP emlékeztetett rá, az olasz csendőrség nemrég egy autópályaparkolóban húszmillió dollár értékű fals kötvényre csapott le.

Jóval nagyobb tételben játszott két Fülöp-szigeteki, akiket 2009 szeptemberében 116 milliárd dollár értékű hamis államkötvénnyel „csíptek meg”. A dolog érdekessége, hogy a dél-ázsiai csalók is 1934-es évjáratú amerikai államkötvényekkel próbálkoztak. Három hónappal korábban a svájci–olasz határon két japánt fogtak el, akiknél – dupla fenekű bőröndökben – 134 milliárd dollár értékű hamis amerikai kincstárjegy volt.

A Fülöp-szigetek fontos szál, ugyanis az amerikai pénzügyminisztérium honlapján található figyelmeztetés szerint jó ideje innen származik a hamis államkötvények jó része. Ezeket „Morganthauknak” hívják ifjabb Henry Morganthau (1891–1967) nyomán. A néhai Franklin D. Roosevelt elnök egyik legközelibb munkatársa 1934–1945 között az amerikai pénzügyi tárcát irányította. A csalók a Morganthauknak a leggyakrabban olyan fedősztorit találnak ki, hogy a kincstárjegyeket a II. világháború idején, a japán megszállók ellen harcoló filippínó gerillák megsegítésére szállították a Fülöp-szigetekre. Valójában színes nyomtatóval és számítógépes programokkal „megdolgozott”, angol és kínai nyelvű szöveget tartalmazó hamisítványokról van szó. A számítógépes manipulációk során az államkötvény névértékét 100 vagy 500 millió dollárra „nyomják fel”, miközben az USA államkincstára által kibocsátott legnagyobb államkötvény 100 ezer dollár – emlékeztet az amerikai pénzügyi tárca.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.