Asztalon a lapok

A „rutineljárást” választotta a magyar kormány, még ha nem is volt rutinszerű, amire kényszerült: egyetlen hónap leforgása alatt három, majd további két nagy témában részletes válaszokat kellett adnia az Európai Bizottság aggályaira.

A gyors eljárás az lett volna, ha Orbán Viktor felteszi a kezét, és érzékelve, egyben kezelve a politikai és gazdasági nyomást, teljes mértékben enged a bizottságnak. De ez nem stílusa ennek a kormánynak, még kevésbé a kormányfőnek.

Így aztán több ponton is kitart a kormány kifogásolt álláspontja mellett, miközben más ügyekben már a módosító javaslataira várja a bizottság bólintását. Az elhúzódó pókerjátékban most szünet lesz: a több mint százoldalnyi magyar választ le kell fordítani, majd elemezni.

Ezt követően az a kulcskérdés, hogy a válaszok fényében indít-e a bizottság kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az igazságszolgáltatás függetlensége védelmében, mely ügyben egyelőre csak tájékoztatást kért a testület. Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője korábban úgy nyilatkozott, a nemzetközi hitelkeretről szóló formális tárgyalások megindításának előfeltételei az igazságszolgáltatási rendszer megbízható működésére tett konkrét lépések. Erre tehát külön oda fognak figyelni.

Ahogy Orbán Viktor és kormánya minden egyes további lépésére is. Az orbáni rendszert visszafejteni, visszacsinálni nem lehet, ezzel tisztában van mindenki, még ha a bizottsági eljárások bizonyos mértékben vissza is metszik a vadhajtásokat, megálljt parancsolnak egy-egy területen a további hatalomkoncentrációnak. A gép ettől még forog, az alkotó viszont pihenhet. A Fidesznek nem kell most sietnie sehova. Az országnak azonban annál inkább kéne robognia a gazdasági kilábalás felé, amihez mankót adhat a remélt hitel. Amely hitelnek azonban még mindig bővülhetnek a feltételei, miközben még az eddigieket sem teljesítettük.

Az Európai Parlament csütörtöki határozata is jelezte: Európa nem nézi tétlenül, ha ugyan jogilag védhetően, de önmagukból kifordítva, cinikusan használják elveit. Hiába próbálja a Fidesz pártpolitikai törésvonalak mentén egy szűk, a megfogalmazásuk szerint híres-hírhedt baloldali-liberális globális összeesküvés által feltüzelt kisebbség eredményeként beállítani a tegnapi állásfoglalást. Az EP-szavazásokat figyelő és elemző Votewatch szerint svéd, finn és francia néppárti képviselők átszavazásának és 126 hiányzó képviselőnek köszönhetően kaphatott többséget a magyar kormányt bíráló határozat. Ők azok, akik nemcsak a pártcsoporthoz lojálisak, hanem az általuk fontosnak tartott értékekhez is.

A bizottság után most a magyar kormány is kiterítette a lapjait. Nagyjából az is körvonalazódik, milyen kártyák vannak az EP és a nem az EU-hoz tartozó Európa Tanács kezében. De még mindig nem tudni, ki viszi a partit.

-
BALLNER PÉTER RAJZA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.