A Fico–Semjén-elv

Szlovákia nem viccel. Már több mint kétszáz emberét dobta ki az állampolgárságból, mert fölvettek egy másikat is. Ebből eddig csak 23 a magyar, de ez nem ok a legyintésre.

Egyrészt egy ember is ember. Másrészt lennének ők sokkal többen, de a következményektől tartva sokan eleve nem mernek magyar állampolgárságért folyamodni. Harmadrészt akkor is sokkal többen lennének, ha a szlovák hatóságok elkezdenék aktívan vizslatni, ki lett magyar állampolgár. Bármikor elkezdhetik. Fico visszajön, ráhajt Slota magyarfaló táborára, és magyarüldözéssel szolgáltatja a népnek a cirkuszt. Negyedrészt több ezer ember lett titokmagyar. Semjén Zsolt egyenesen buzdítja őket, kérjék Magyarországon az állampolgárságot, aztán kussoljanak róla. Ennyit arról, miként biztosítják a magyarság „öntudatos vállalásának” lehetőségét.

Nem áll módomban egyetérteni sem a veszélyeztetettekkel, sem a veszélyeztetőkkel, sem az egyik, sem a másik ismert prókátoraival.

Azzal a világos, értelmes és európai elvvel áll módomban azonosulni, miszerint a polgárnak abban az államban kell állampolgárnak lennie, ott kell az ahhoz kötődő jogait gyakorolnia és kötelezettségeit teljesítenie, ahová az életgyakorlata köti. Ha egylaki, ne legyen kettős állampolgár, ha kétlaki, lehessen. Ezzel szemben állnak azok, akik az államot és az állampolgárságot az életgyakorlat helyett a nemzethez kötik. A Magyar Köztársaság alkotmányát helyettesítő iromány az állampolgársági közösséget eleve így határozza meg: „mi, a magyar nemzet tagjai”. Ennek a szemléletnek az felel meg, hogy Szlovákia állampolgári közösségébe „mi, a szlovák nemzet tagjai” tartozzanak. Annak a szlovákiainak, aki a magyar állampolgárság felvételével demonstrálja, hogy nem a szlovák nemzethez tartozik, e fölfogás szerint valóban semmi keresnivalója Szlovákia állampolgári közösségében. A magyar állampolgárság megadásának és a szlovák megvonásának ugyanaz az alapja. Aki egyikkel nem, a másikkal sem érthet egyet.

Mi lenne, ha Magyarországon kitagadnák egymást az állampolgárságból azok, akik a fenti kérdésben ellentétes nézeteket vallanak? Ha nem tartozhatnék ugyanahhoz az állampolgári közösséghez Semjén Zsolttal és Bauer Tamással? Attól, hogy nem értek egyet a magyar állampolgárság megadásával és igénylésével a nemzeti hovatartozás alapján, még nem kell egyetértenem azzal, hogy kitagadják az állampolgárságból azokat, akik ezt másképp gondolják. Ellenkezőleg! Ha valakit megfosztanak az állampolgári jogaitól ott, ahol az élete folyik, az ellen igenis tiltakozni kell akkor is, ha a megfosztott alkalmasint nemzetáruló bitangnak tartja a tiltakozót.

Bauer Tamásnak igaza van abban, hogy az állampolgárság megvonásához „Szlovákiának joga van”. Valóban, ama európai egyezmény szerint, amelyhez éppen az első Orbán-kormány csatlakoztatta hazánkat, minden állam szabadon eldöntheti, milyen következményeket fűz ahhoz a tényhez, hogy egy állampolgára egy másik állampolgárságot is megszerez. Na és? Nagyon sok törvényt hoznak Magyarországon és szerte a nagyvilágban, amit a nemzetközi egyezmények megengednek, de rosszak, jogfosztók. Jobbról, balról, középről – mindenki tiltakozott már a nemzetközi jog által nem tiltott törvények ellen, melyeket ilyeneknek tartott.

Nem lenne jó, ha a szlovákiai magyarok jogfosztása ellen csak azok tiltakoznának, akik a jogfosztókkal azonos elvi alapon állnak.

Fico tapsol
Fico tapsol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.