Bent mosoly, kint tüntetés

Barack Obama és vendége, Xi Jinping kínai alelnök meggyőzően mosolygott és sokszor kezet rázott tegnap a média számára. A látogatás bemutatkozó vizit volt: az ötvennyolc éves kínai funkcionárius szinte bizonyosan átveszi a pártfőtitkári funkciót jövőre, és utána államfő is lesz. Fontos tehát, hogy úgy jelenjen meg odahaza, mint aki erőteljesen és magabiztosan képviseli feltörekvő hazája érdekeit az óceánon túl.

Obama az újraválasztásáért harcol, elengedhetetlen, hogy az amerikaiakban olyan kép alakuljon ki, hogy megfelelően kezeli a kínaiakat, és megvédi Amerika gazdasági érdekeit. Az elnök tehát még a média jelenlétében közölte: „Úgy akarunk együtt dolgozni Kínával, hogy világossá tegyük, mindenki ugyanazon szabályokat követ a világgazdaságban. Idetartozik a kereskedelmi forgalom kiegyensúlyozott mérlege, nem csak az USA és Kína, de az egész világ vonatkozásában” – mondta.

Obama üdvözölte Kína „békés felemelkedését”, de világossá tette, hogy feszültségek vannak a két hatalom között gazdasági és katonai téren is. Utalt arra is, hogy a rendkívül gyors kínai fejlődés rendkívüli felelősséggel is jár. Az elnök fontosnak tartotta, hogy még a tárgyalások elején közölje, a kritikus emberjogi kérdésekkel kapcsolatban az amerikaiak hangsúlyozni akarják: hisznek abban, hogy valamennyi nép vágyai és jogai elismerésre méltók. A kínai politika az emberjogi helyzetet illető minden bírálatot a belügyeibe való beavatkozásként utasít vissza. Amikor Xi az Ovális Irodában mosolygott, a Fehér Ház előtt kétszáz tüntető tiltakozott a Tibetben alkalmazott kínai politika ellen. Xi azt válaszolta: bízik a kölcsönös megértés elmélyítésében. (Munkatársunktól)

Xi Jinping Barack Obamánál
Xi Jinping Barack Obamánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.