Vége a törékeny stabilitásnak

Az al-Kaida iraki „kirendeltsége” áll a múlt pénteki aleppói terrorrobbantás mögött – közölte a Haarec. A merényletet, amelynek legalább 28 halálos áldozata és rengeteg sebesültje volt, az iszlamista terrorszervezet főnöke, az egyiptomi születésű Ajman al-Zavahiri utasítására hajtották végre.

Az al-Kaida kiáltványban szólított fel a szíriai Muzulmán Testvériség melletti harcra. Az al-Kaida jelenléte érezhetően foglalkoztatja az izraeli illetékeseket, akiket az iráni atombombán kívül a szíriai állapotok aggasztanak leginkább. Az izraeli elemzések szerint – mondták a Népszabadságnak névtelenül nyilatkozó szakértők – a damaszkuszi rendszer Bassár el-Aszad elnök személyén áll vagy bukik. Ha a 46 éves államfő lelép, vagy az Arab Liga tervénekmegfelelően átadja hatalmát szunnita alelnökének, akkor a rezsim össze omlik.

Korábban sikerült sok szunnita személyiséget integrálni a rendszerbe, ez a helyzet már nem áll fenn. Az elemzők szerint az alavitákból álló biztonsági apparátus ellenőrzi a szunnita katonatisztek és állami tisztviselők minden lépését. Ez nem jelenti azt, hogy mind a másfél millió alavita az Aszad-rendszer feltétlen híve lenne. Köreikben azonban rettenetes a félelem, hogy a rezsim összeomlását véres bosszú és mészárlás követi majd. (Korábban Benny Gantz izraeli vezérkari főnök bejelentette: felkészültek arra, hogy alavita menekültek özönlenek izraeli területre.)

Szíria többfelekezetű ország, a drúzok, a keresztények és a kurdok eddig lojálisak voltak Asszad rendszeréhez. Izraelben azzal is számolnak, hogy széteshet a szír állam, felekezeti, nemzetiségi alapon kiszakadhatnak területek. Az izraeli társadalom természetesen rokonszenvezik az arabok diktatúraellenes törekvéseivel, de felettébb tart attól, hogy vége a korábbi törékeny stabilitásnak. A válságot figyelve, próbálja pótolni korábbi mulasztását, hogy nem volt képe az arab társadalmakban zajló erjedésről – mondták lapunknak a szakértők.

Az aleppói robbantás egyik helyszíne
Az aleppói robbantás egyik helyszíne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.