Vállalkozópapok, sörfőző szerzetesek

Új helyzetre készülünk – közli beszélgetésünk legelején a prágai érsekség közgazdásza, Karel Stícha. – Több mint két évtizedes vita után a prágai kormány már jóváhagyta, s remélhetően a képviselők is megszavazzák a tizenhét cseh egyház és a szerzetesrendek kárpótlását.

A törvénytervezet alapján 2013-tól összesen 75 milliárd korona (hozzávetőleg 780 milliárd forint) értékű épületet, továbbá szántót, erdőt és tavakat ad vissza az állam. A letűnt rezsimben elkobzott további vagyonok fejében – amelyek visszaszolgáltatása nem lehetséges – harminc esztendeig, az inflációtól függően, évente kétmilliárd korona körüli összeget utal a cseh állam.

A kárpótlások 83 százaléka a cseh római katolikus egyházat illeti meg. A tervek szerint 2040-től a csehországi egyházak teljesen önállóan, állami támogatás nélkül, saját bevételeikből és a hívők adományaiból működnek majd, ami nem lesz egyszerű feladat, hiszen országunkban a lakosság több mint hatvan százaléka bevallottan ateista. Most kell hát a jövőnket megalapozni – szögezi le Stícha. Elmondja azt is, hogy hazájában a katolikus egyházmegyék vállalkozhatnak, de egy-egy befektetés összege nem haladhatja meg a negyvenmillió koronát (hozzávetőleg 520 millió forint). Felmentést csupán a Szentszék adhat.

Gépkocsival Prága déli külvárosába, Dolní Brezanyba tartunk, ahol lakópark épül. – Húsz százalékban az érsekség a beruházó, százhatvan, többnyire négyszobás lakás készül el itt jövőre – tájékoztat a közgazdász. Aztán kissé odébb több ingatlant mutat a kísérőm. – A legtöbbet bérbe adjuk, néhány helyen viszont menedékhelyet, öregotthont rendezünk be – avat be a terveikbe. Brevnóba érünk, amelynek 1907-ben Ferenc József császár adott városi rangot, tizennégy évvel később viszont már Prágához csatolták. Az egyik felújított barokk épületben Richard bencés testvér fénymásolatot mutat: 

– IV. Ince pápának a tizenharmadik század közepén írt levele, amelyben arra utasítja II. Boleslav főherceget, hogy ha rossz a termés, akkor ne főzzenek sört. Vagyis már akkor készítették itt ezt a nedűt. Más dokumentumok szerint állítólag már 993-tól, vagyis nálunk volt Csehország legrégibb sörfőzdéje, amely 1889-ig működött. Az épületet a Karlovy Varyba vezető autópálya építésekor lerombolták, most a közelben elevenítjük fel a sok évszázados hagyományt –mondja büszkén. – Nem lesz egyszerű ide csábítani a patinás belvárosi sörözőkből a turistákat, de a búzasörünk és az ősrégi receptúra szerint készülő, húszfokos különlegességünk, saját sörkorcsolyáinkkal remélhetően nagy vonzerő lesz – bizakodik Richard testvér.

–Mi sosem az adományokból vagy az alamizsnákból akartunk megélni, hanem tudásunkból, két kezünk munkájából – szögezte le a Právo cseh napilap munkatársának Bronislav Ignác Kramár, a morvaországi Zelivben tevékenykedő premontrei szerzetesek kolostorának apátja. Aztán arról mesélt, hogy több évszázaddal ezelőtt főleg gomba- és szamócatermesztéssel és -értékesítéssel foglalkoztak, de a sörfőzés ennél sokkal jövedelmezőbb volt. Egy még 2010-ben felszentelt minisörfőzdében jelenleg már évi kétezer hektoliternyi sörkülönlegességet főznek. – American Ale és Abby Ale fajtát, de olyanokat is, amelyek különleges élesztőkkel készülnek. Büszkeségünk a tizenöt fokos Gottschalk lesz, amely az itteni – ahogy mi, csehek mondjuk –folyékony kenyér gyártását meghonosító apát nevét viseli. Tavasztól látványsörfőzde is működik majd. Turistaszállót és nívós szállodát is nyitunk – közölte.

Az olomouci egyházmegye huszonötezer hektárnyi szántó és több erdő jogtulajdonát kéri vissza. – Az ingatlanokat továbbra is bérbe adjuk. A bevétel egy részét majd a nagyszeminárium működésére fordítjuk, a többit pedig a papok bérére, amelyre a kárpótlási törvény alapján évről évre kevesebbet folyósít az állam, 2040-től pedig egy fillért sem – tájékoztat Jirí Gracík szóvivő. Majd kissémegemeli a hangját: – A birtokainkon szakszerűen kell gazdálkodnunk. Intő jel a trmicei plébános esete, aki hűbelebalázs módjára megtakarított pénzéből fűrésztelepet vásárolt, s alig egy év alatt becsődölt.

A zelivi sörfőzde felszentelés után
A zelivi sörfőzde felszentelés után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.