Az RMDSZ marad az új kabinetben is

Ma szavaz a bukaresti parlament a kormánynévsorról, miután a tárcák várományosai tegnap délután zöld utat kaptak a szakbizottságokban.

Rövid megtorpanás után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatja a külföldi hírszerzés volt igazgatója, Mihai Razvan Ungureanu kormányát, bizonyos feltételekkel. Ezek egy részét a keddi, éjszakába nyúló tárgyalásokon beépítették a kormányprogramba, néhány kérdésről a következő napokban különmegállapodást írnak alá a koalíciós pártok. Utóbbiak közé tartozik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának létrehozása, ami hónapok óta húzódik az egyetem román többségű szenátusának ellenállása miatt.

– Több opciónk is van, végső esetben pedig elképzelhető, hogy kormányhatározattal hozzuk létre a magyar tagozatot – nyilatkozta a Népszabadságnak Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A szövetség fontosnak tartja, hogy minden állampolgár lássa, az elmúlt másfél évben megtett gazdasági erőfeszítések eredményre vezettek. Bekerül a kormányprogramba a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak emelése az első negyedév után, a gazdasági helyzet függvényében; a család és a gyermekvállalás támogatása; az infrastrukturális fejlesztések folytatása, elsősorban pedig az észak-erdélyi autó pálya, amelynek építése tavaly óta szünetel.

– El fogjuk mondani, hogy amenynyiben ezek a kérdések nem teljesülnek, újragondolhatjuk a kormányzati szerepünket – válaszolta Kelemen lapunknak arra a kérdésére, hogy milyen garanciákat kért és kapott a szövetség a koalíciós partnerektől. Hozzátette: a politikában nincs más garancia amegegyezésen és az adott szón kívül, „ez nem jelzáloghitel”. Ugyanakkor a tárgyalásokon azt érzékelte, hogy a partnerek csak olyasmit fogadtak el, ami megvalósítható, és „amihez politikai akaratot is hozzá tudnak rendelni”. Félretették például a vezető kormánypárt javaslatát az ország területi felosztására, ami az RMDSZ szerint megváltoztatná az etnikai arányokat Székelyföldön. – Sokszor valaminek a megakadályozása is eredmény – fűzte hozzá Kelemen Hunor.

A jelenlegi RMDSZ-es kormánytagok – Markó Béla miniszterelnökhelyettes, Kelemen Hunor művelődési, Borbély László környezetvédelmi és Ritli László egészségügyi miniszter – helyet kapnak az új kabinetben is. Nem javasol újakat a védelmi és a külügyminisztert adó Románia Haladásáért Országos Szövetség sem. A koalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Párt valamenynyi jelöltje először jut kormányzati szerephez, ám megfigyelők szerint legtöbbjük „kirakatember”, a háttérből továbbra is a régi gárda irányít majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.