A legkisebb várost is szétlövik, ha lázad

Miközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Damaszkuszban tárgyalt, Szíria legkülönbözőbb pontjain ismét az utcára mentek a tüntetők. A rezsim elnyomása mellett amiatt is tiltakoztak, hogy Oroszország ellenük szövetkezik Aszaddal.

Szerkesztőségünk már korábban is kapott közvetlen tájékoztatást a szíriai helyzetről El-Khalid Ibrahim Imre 26 éves szíriai-magyar fiatalembertől, aki fontos tagja lett annak a hálózatnak, amely a szíriai forrongás résztvevőitől érkező beszámolókat gyűjti és továbbítja a nemzetközi médiának. (A fotókat, videókat a Nol.hu-n tekinthetik meg.) Mivel a rendszer gyakorlatilag elzárta Szíriát a világsajtótól, ezek a kiszivárgó dokumentumok jelentik a legfontosabb forrást az eseményekről. A fiatalember most arról tudósított minket: a tüntetéshullám átterjed Szíria kurdok lakta területeire is. Quamishli például a török határ közelében fekszik, ez a település az egyik kurd központ, és a tüntetők ott is az orosz politika ellen tiltakoztak. Ibrahim Imre családjának otthona Szarákibban, a Törökországból érkező autópálya mentén fekvő városban van, amely szintén a rezsim „büntetőakcióinak” áldozata: időről időre „végigsöprik”, ahogy elhalad ott egy katonai konvoj. Korábban csak az aktivistákat keresték, de az utóbbi időben a karhatalom a teljes civil társadalom ellen fordult, s szisztematikusan rombolja, nehézfegyverekkel lövi a város ellátásában nélkülözhetetlen intézményeket. Szétlőtték a kenyérgyárat is. Egy helyi lakos házát pedig harckocsival rombolták szét, mielőtt letartóztatták volna. Az áramszolgáltatást napokra megszakítják, ilyenkor víz sincs, kikapcsolják a mobilhálózatot és az internetet is. Így büntetik a várost, mert korábban a lakosok bevették az állampárt helyi székházát.

A rezsim brutalitását bizonyító esetek nap mint nap nyilvánosságra kerülnek. Január 21-én például felrobbantottak egy fogolyszállító teherautót Idlib közelében. (Ez annak a megyének a központja, ahol Szarákib is van.) A halottakat a megyei kórházba szállították. A hozzátartozók megtudták ezt, s látni akarták családtagjaikat, de a karhatalom nem engedte be őket. Végül a Szíriai Szabad Hadseregnek nevezett felkelő szervezet és a civilek „bevették” a kórházat. Ekkor derült ki: nem csak a felrobbantott teherautón szállított politikai foglyok holtteste van a hűtőkamrában. Összesen hatvan halottat találtak, akiket hónapokat óta ott rejtegettek. Az ellencsapás nem maradt el, a kormányerők három tankkal hatoltak be a kórház területére. Itt rendelt El-Khalid Oszama doktor, Ibrahim Imre édesapja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.