Populizmusversenyben a pártok

„Csak mi menthetjük meg magunkat!” – kiáltotta olvasói képébe a nagy felismerést tegnap a Kathemerini tekintélyes athéni jobboldali napilap vezércikkének írója. „A dolog már nem arról szól, maradunk-e az eurózónában, vagy visszatérünk a drachmához. Rendbe kell tennünk a közszolgáltatásokat, mert senki nem ad egy fityinget sem olyan országnak, ahol a közszféra azt sem tudja, mennyit költ, s mennyit szed be a lakosságtól.”

A kétségbeesett publicisztika késve jött. Mára ismét 24 órás sztrájkot hirdetett mind a két országos szakszervezet. Minden az immár két éve ismétlődő görög menetrend szerint zajlik: az ország vezetése (külső) kényszerből megpróbál takarékossági, megszorító és piacfelszabadító intézkedéseket hozni, amire, még azok elfogadása előtt, azonnali heves utcai tiltakozás, rendbontás a válasz.

Most azonban még ennél is keservesebb a helyzet. Görögországban szakértői kormány van Lukasz Papademosz vezetése alatt, amelyet három parlamenti párt támogat. Ez a három párt azonban nem tud megegyezni az intézkedésekről, amelyek nélkül Athén nem kap pénzt, s képtelen kifizetni a márciusban esedékes 14,5 milliárd eurós törlesztést.

Papademosz hivatalának közleménye szerint a pártok vasárnap és hétfőn megegyeztek több takarékossági és kiadáscsökkentési lépésben. Utóbb azonban a középjobb Új Demokrácia párt vezetője, Antonisz Szamarisz azt mondta, hogy „további recessziót követelnek, amit az ország képtelen elviselni, és próbálom megállítani ezt”. Szamarisz hosszabb ideje azt követeli, hogy adócsökkentéssel, gazdaságélénkítéssel lábaljanak ki az öt éve tartó visszaesésből.

Egy lapunknak nyilatkozó görög közgazdász úgy jellemezte a helyzetet: „az országban populizmusverseny zajlik”. A politikusok nem a hosszú távú fennmaradáson dolgoznak, hanem az áprilisban esedékes választásokra készítik fel magukat. Ebben a helyzetben akár arra is készek lennének, hogy egészen a csődig elvigyék Görögországot.

Az Ekathemerini.gr tegnap arról számolt be, hogy Szamarisz pártjában azt terjesztik: az Új Demokrácia akadályozta meg a 13. és 14. havi fizetések jelentős csökkentését. A pénzügyminisztérium ezt cáfolta. A politikusoktól nem maradnak el a szakszervezetek sem. Nincs olyan gazdasági lépés, amelyet ne utasítanának el. Tény viszont, hogy a görögök egyre rosszabbul élnek, a visszaesés a privát szektort is sújtja, rengeteg munkahely szűnt meg. Tavaly hat százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye, az IMF számítása szerint 10 százalék a költségvetési hiány és 18 százalékos a munkanélküliség. Most csökkenteni akarják a minimálbért is, pedig az Görögországban sokak számára az egyetlen jövedelemforrás. Visszaesett az idegenforgalom is, amely alapvető bevételi forrás volt, az ország nevének ugyanis immár rossz a csengése, s ez riasztja a turistákat.

A görögök nemcsak gazdasági, de politikai válságban is élnek. A három, a kormányt támogató párt még nem döntötte el, mikor rendezzenek választásokat. Jeórjiosz Papandreu, a szocialista PASZOK párt elnöke, volt kormányfő szerint lehetséges lenne, hogy Papademosz még 2013-ban is vezesse a kormányt. Jorjosz Karaceferisz, a szélsőjobboldali LAOSZ párt vezetője ebbe belemenne, ha a kormányból távoznának a szocialista miniszterek. Szamarisz viszont feltehetően a közeli választásra játszik.

A törékeny helyzetben minden bizonytalannak látszik, s ezért minden megszólaló kilátástalannak látja, hogy valódi megoldás születik.

Janisz Varufakisz, az athéni egyetem politikai gazdaságtan tanszékének vezetője szerint a hiba magában az eurózónában van, amely össze nem illő gazdaságokat egyesített. Ezért a közgazdász szerint az eurózónát kell mindenekelőtt megreformálni. De addig, amíg ez megvalósul, a görög állam csak azt költheti el, amit adókban beszedett. A kölcsönök visszafizetését viszont fel kell függeszteni. Szerinte ugyanis botrányos, hogy a német adófizetőktől kérnek pénzt a „szolidaritás nevében”, amit aztán a görög állam továbbad a bankoknak, amelyek eddig is az Európai Központi Banknak és az adófizetőknek köszönhették létüket. Márciusban épp 14,5 milliárd euró kellene ehhez a tranzakcióhoz.

Merkel: Valaminek történnie kell

Túl vagyunk a határidőkön – mondta Amadeu Altafaj, az Európai Bizottság szóvivője Görögországgal kapcsolatban, miután Athénnak a hét végén sem sikerült megegyeznie a magánhitelezőkkel az adósság részleges és önkéntes leírásáról, és a nemzetközi hitelezőkkel a következő, 130 milliárd eurós mentőcsomagról.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfőre tervezett találkozója elmaradt, mert a választásokra készülő görög pártok egyelőre vonakodnak eleget tenni a „trojka” (Nemzetközi Valutaalap, Európai Központi Bank és Európai Bizottság) feltételeinek. A görögökkel szemben az egyik fő hitelező, Németország kancellárja is kezdi elveszteni a türelmét. Angela Merkel hétfőn Berlinben úgy fogalmazott: addig nincs megegyezés, amíg a trojka javaslatait nem teljesítik. – Valaminek gyorsan történnie kell – mondta a kancellár asszony.

A mentőcsomagot finanszírozó szervezetek és országok bizalma megingott a görög koalíciós kormány iránt, mert a bizottság megfogalmazásában késlekedik a privatizáció, a strukturális programok egy része, és a költségvetési megszorítások tekintetében sem sikerült mindent megvalósítania a kabinetnek. A kedden általános sztrájkra készülő Görögországgal kapcsolatban az egyik legkritikusabb vitapont a minimálbér csökkentése.

Ezzel kapcsolatban a bizottság szóvivője emlékeztetett: Görögországban a havi átlagos minimálbér összege 871 euró, míg Spanyolországban 748, Portugáliában pedig 566 euró. (Brüsszeli tudósítónktól)

Vihar Athén felett: a görög és az EU-zászló Athénban, a külügyminisztérium tetején
Vihar Athén felett: a görög és az EU-zászló Athénban, a külügyminisztérium tetején
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.