Kadhafi után is van élet

Éppen 99,9 méter magas az Afrikai Unió (AU) addisz-abebai új, a hét végén átadott konferencia-központjának főépülete; a létesítményt Kína jóakarata jeléül, 200 millió dolláros költségen húzta fel a fekete kontinensnek az etióp fővárosban, mintegy cserébe 13 milliárd dolláros befektetési lehetőségeiért.

A magasságnak szimbolikus jelentősége van: 1999. szeptember 9-én, a szirti nyilatkozattal döntött ugyanis az Afrikai Egységszervezet (OAU) a kontinentális integráció elmélyítéséről és az AU létrehozásáról. Csak remélni lehet, hogy a sanyarú sorsú földrész lakói nem a korábban ugyanitt állt börtön nevén emlegetik majd keserűen az impozáns épületet. Az Alem Bekagne ugyanis amhara, azaz az Etiópiában beszélt sémi nyelven azt jelenti: feladtam már minden reményt...

Robert Mugabe zimbabwei diktátor (jobboldalt) az Afrikai Unió csúcsértekezletén. Támogatásért jött
Robert Mugabe zimbabwei diktátor (jobboldalt) az Afrikai Unió csúcsértekezletén. Támogatásért jött

Ez már csak azért is hiba lenne, mert az 54 országot tömörítő AU vasárnap kezdődött állam- és kormányfői csúcsértekezlete jogos várakozással nézhet az elkövetkező évek elé. Ugyan a napokban közölt friss adat szerint a térség gazdasági növekedése mintegy felére csökkent az elmúlt évben (öt GDP-százalékról 2,7-re), de ez válságidőkbenmegbecsülendő, különösen hogy az olajkitermelő országok két számjegyű, Kínával, Indiá val vetekedő eredményt is produkálnak.

– A növekedés erőteljes maradt földrészünkön. Számos megfigyelő véli úgy, hogy Afrika a gazdasági elrugaszkodás küszöbére érkezett. Mindamellett ez csak a kezdet – hangoztatta Jean Ping volt gaboni külügyminiszter, az AU bizottságának elnöke, hozzátéve: fel kell gyorsítani a gazdasági integrációt, a kontinens országai ugyanis nem kereskednek eleget egymás között. (Ping e minőségében José Manuel Barroso európai bizottsági elnök afrikai megfelelője –azaz a szervezet végrehajtó szervének a feje. A posztról ma döntenek Addisz-Abebában: a kihívó Nkosazana Dlamini-Zuma dél-afrikai belügyminiszter, Jacob Zuma államfő volt felesége. A regionális vetélkedésnek megfele lően a második ciklusára készülő Pinget elsősorban a közép- és nyugat-afrikai, francia nyelvű országok támogatják, míg Dlamini-Zumát a földrész déli részének államai.)

Az Afrika-közi, azaz belső kereskedelem aránya önmagáért beszél globális összehasonlításban: mindössze 11 százalék, míg például Ázsia 47, az Európai Unió 70 százalékkal büszkélkedhet. Obiageli Ezekwesili, a Világbank Afrikáért felelős alelnöke a csúcsértekezleten azt mondta: az alacsony mutató megkettőzése is két százalékkal járulna hozzá a fekete földrész GDP-jéhez. – Az afrikai gazdaságok nem komplementer, vagyis egymást kiegészítő gazdaságok, hanem vagy versengenek, vagy pedig egymással párhuzamosan léteznek –nyilatkozta lapunknak Búr Gábor Afrika-szakértő, az ELTE docense. Állítja: hiányzik a megfelelő árualap és az infrastruktúra is, így például jellemző, hogy a régóta tervezett Kairó–Fokváros vasútvonal soha nem épült meg. – A földrész egyetlen jelentősnek nevezhető ipari országa Dél-Afrika, a termelés egyharmadával, egyes árucikkek esetében akár 40-50 százalékával – mondja Búr.

A mostani, a 18., az első csúcsértekezlet Moammer Kadhafi líbiai vezető halála óta; márpedig a diktátor a szakértő szavai szerint „nagy pánafrikai álmodozó” volt. – Kadhafi 15 százalékban fizette az AU büdzséjét, de 25-30 százalékos arányról is beszélhetünk, ugyanis átvállalta egy sor fekete-afrikai ország befizetését is – mondja Búr Gábor, hozzáfűzve: az ezredes ugyanakkor diktátorokat is támogatott, és ellenezte a hatalmas földrészen beindult térségi szerveződéseket, így a nyugat-afrikai ECOWAS-t, mert feleslegesnek ítélte őket. – Apró lépésekben kell felzárkózni, a csúcstalálkozó jó irányba mutat – vont mérleget kérdésünkre az ELTE oktatója.

A gazdasági integráció elmélyítésének igénye annál is inkább közös nevező lehet, mivel a kontinensen hemzsegnek a tagállamait megosztó politikai válsággócok, az „arab tavasz” megérintette északi országokat nem is számolva. Szomália, ahol az AU tízezres erőket tart fent, hogy támogassa az al-Kaidához köthető Sebab milícia ellenfeleit, a nemrég kettészakadt Szudán, a 2007-es választások után erőszakhullámot szenvedett Kenya, a Boko Haram (hausza nyelven a jelentése: Tilos a nyugati oktatás) terrormerényleteitől rettegő Nigéria, Elefántcsontpart, ahol a bukott elnök sokáig nem adta fel a hatalmat – és lehetne folytatni a sort. Afrika politikai viszonyaira jellemző, hogy egy év után a klasszikus „banánköztársaság”, Egyenlítői-Guinea jogtipró elnöke, Teodoro Obiang Nguema adta át az AU elnöki tisztének stafétabotját (ez a bizottsági elnökénél formálisabb, évente rotáló poszt). Utóda a benini államfő, Boni Yayi lett. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a melegek jogainak tiszteletben tartására szólította fel az afrikai országokat (a homoszexualitás szinte mindenütt törvényellenes), Robert Mugabe zimbabwei diktátor pedig politikai támogatást keresett a csúcsértekezlet helyszínének folyosóin magának, illetve ZANU-PF pártjának az idei választások előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.