Marad az Arab Liga

Legalább hatvanan veszítették életüket szombaton Szíriában, amikor a lázadók elfoglalták a Damaszkusztól alig 20 kilométerre fekvő Duma városát – adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A Londonban működő szervezet szerint a kormánycsapatok vasárnap nagy erőkkel vonultak a felkelők ellen, és sikerült visszavenniük a várost. Ezentúl is tovább folyik az öldöklés Szíriá ban, s az ENSZ adatai szerint tavalymár cius, a Bassár Aszad elnök rendszere elleni megmozdulások kezdete óta ötezren vesztették életüket az országban. A biztonsági helyzet miatt az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy bezárja damaszkuszi nagykövetségét. A döntés tavaly nyár óta napirenden van, amikor a szíriai rezsim hívei megtámadták a Damaszkuszban lévő amerikai és francia követségi épületet, mert feldühítette őket, hogy a két ország nagykövetei látogatást tettek a rendszerellenes tüntetések egyik központjában, Homsz városában.

Az Arab Liga vasárnapi ülésén (képünkön) egy hónappal meghosszabbította a december 26-a óta Szíriában tartózkodó megfigyelő csoportjának misszióját, noha a küldöttség eddigi munkáját sok bírálat érte, amiért nem tudta megfékezni az erőszakot. Ugyanakkor Szaúd-Arábia közölte: kivonja saját megfigyelőit a küldöttségből, miután Damaszkusz figyelmen kívül hagyja az Arab Liga felszólítását az erőszak leállítására.

A felkelők azt szeretnék, ha a szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé vinné az ügyet, de ezt sem Moszkva, sem Peking nem támogatja. Az oroszok eddig már kétszer megakadályozták az ENSZ BT-ben a szíriai vezetést elítélő határozat elfogadását. Moszkva szerint az Arab Ligának kell vezető szerepet betöltenie a szí riai válság megoldásában. A pánarab szervezet arra vállalkozott, hogy elindítja a párbeszédet a hatalom és az ellenzék között. Damaszkusz azonban, noha aláírta az Arab Liga válságtervének végrehajtásáról szóló jegyzőkönyvet, vállalásait nem teljesíti. Nem vonta ki csapatait a forrongó városokból, nem engedte szabadon a politikai foglyokat, nem kezdett tárgyalásokat az ellenzékkel, viszont folytatja a lázadók elleni fegyveres támadásokat.

Korábban felmerült, hogy a válsághelyzet gyors megoldását segítené, ha az Arab Liga csapatokat küldene Szíriába, de a szervezet több tagja ezt ellenezte. Most vasárnap viszont – Mohammed Ahmed ad-Dabi, a megfigyelő csoport szudáni illetőségű vezetőjének jelentése nyomán – döntés született arról, hogy a szíriai megfigyelő csoport létszámát a duplájára, közel háromszáz főre emelik, a küldetést pedig egy hónappal meghosszabbítják. A feszült szíriai helyzet az Afrikai Unió ma kezdődő csúcsértekezletén is napirendre kerül Addisz-Abebában. Az AU legmagasabb politikai fórumára 54 afrikai állam- és kormányfőt várnak az etióp fővárosba, s azon egyebek között megválasztják a szervezet új elnökét is. Szót ejtenek az elsősorban Európát és Amerikát érintő, de az afrikai kontinensre is negatív hatást gyakorló gazdasági krízisről, a tagállamok közötti kereskedelmi kapcsolatokról, az Afrika egyes régióiban uralkodó rossz biztonsági helyzetről, de mindenekelőtt a feszült szíriai belpolitikáról tanácskoznak a résztvevők.

-
FOTÓ: REUTERS SUHAIB SALEM
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.