A sárkány lassúbb lesz a nyúlnál

Kína gyakorlatilag leáll egy hétre, hogy megünnepelje a holdújévet. Vasárnap este is már a tűzijáték uralta a hangulatot, és nem csupán Pekingben vagy Sanghajban, hanem mindenütt, ahol kínaiak élnek nagyobb közösségben.

Ez a tavaszváró holdújév a legfontosabb ünnep a világ népességének ötöde számára: a népi Kína 1,34 milliárd lakosa mellett Tajvanon, Szingapúrban, Vietnamban, miként a világ legkülönbözőbb pontjain élő kínai kolóniákban, China Townokban is. A mai napot munkaszünetté nyilvánították ezúttal még a Fülöp-szigeteken is, ahol a mostani elnök, Beningno Aquino egyik üknagyapja még 1861-ben települt át Kínából. A jelenlegi thaiföldi elnök asszony, Jingluck Shinawatra ugyancsak kínai felmenőkkel büszkélkedhet, miként jelentős a kínai közösség Malajziában és Indonéziában is.

A nyúl évét a sárkány váltja fel, amely a kínai zodiákus naptár 12 jele közül az egyetlen nem valóságos állat, hanem fantázialény, amely kilenc élőlény tulajdonságait ötvözi. A naptár hatvanévente ismétlődő egybeesései értelmében idén a sárkány a víz évével párosul, miközben a Föld jelében lesz. Az asztrológusok szerint a hagyományos értelmezés alapján eme kettős találkozás következményeit egyelőre nehéz előrevetíteni. A víz ugyan kioltja a sárkány tüzét, ami jó jel, ám a Föld közben a vizet felszívja, azaz megsemmisíti, így mégiscsak számolni lehet természeti katasztrófákkal a hagyományos értelmezés szerint.

A tüzet okádó sárkány mindenesetre az erőt jelképezi, ebből adódóan a császárság szimbóluma is volt.

A kínaiak hagyományosan ezt tartják a legjobb jelnek. A China Dailyben megszólaló szakértők ezért baby-boomot jósolnak a most kezdődő évre Kínában, a szigorú születésszabályozási rendelkezések ellenére. A holdújév és a tavaszünnep köszöntése egyébként formálisan egy negyvennapos időszakot ölel fel, ami hatalmas népmozgással párosul. Az előzetes becslések szerint idén több mint hárommilliárd utazással lehet számolni, repülőn, vonaton, buszon vagy személyautón a szülők, rokonok és barátok meglátogatására. A roham a jegyekért az internet korában már hetekkel ezelőtt megkezdődött.

Miközben Kínában a sárkány évét szerencsésnek tartják, külföldi kommentátorok úgy vélik, hogy 2012 veszélyes év lesz, merthogy Kína az ikon jeléhez igazodva viselkedik majd. A Peking kezében felgyülemlett devizatartalék adut jelenthet az eurózóna válsága, illetve az amerikai költségvetés adóssága közepette.

Raymond Lo hongkongi fengsujmester szerint viszont a most kezdődő sárkány éve „tűzokádás nélküli” lesz, inkább csak a nyúl éve visszafogottabb gazdasági fejleményeinek folytatása várható. A gazdaságban és a nemzetközi pénzügyi életben nagyobb változások, remélhetőleg növekedés majd csak 2013-tól várhatók.

Wen Jiabao miniszterelnök viszont szombaton vezető hivatalnokok előtt beszélve úgy vélte, hogy a sárkány éve Kínában a korábbiaknál „nagyobb kihívásokat” hoz majd, amikor is a fő erőfeszítést a jövedelmi különbségek csökkentésére, a javak igazságosabb elosztására kell összpontosítani. Szerinte a bonyolult nemzetközi gazdasági helyzet figyelembevételével a mostani (2011–2015) ötéves terv időszaka jól indult. Sikerült az inflációt az év eleji 6,5 százalékról 4,1-re szorítani, igaz, közben a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési üteme a 2010-es 10,4 százalékról fokozatosan csökkent, a tavalyi negyedik negyedévben már „csak” 8,9 százalék volt. Egyes előrejelzések szerint idén végül 8 százalék körüli lesz a GDP növekedése.

A társadalmi egyenlőtlenségek tompításának feladata mellett a fő kihívás a párt és az állami vezetés előtt a közelgő nemzedékváltás sima lebonyolítása. Hu Jintao pártfőtitkár – két mandátum kitöltése után – az ősszel esedékes kongresszuson készül átadni a stafétabotot utódjának, a várakozások szerint Xi Jinping jelenlegi alelnöknek. Az már nem a sárkány, hanem a következő kígyó évére esik, hogy aztán 2013 márciusában az új főtitkár átveszi az államfői tisztet is, illetve Wen Jiabao miniszterelnök és kormánya is új garnitúrának adja át a helyét.

Holdújév Pekingben
Holdújév Pekingben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.