Váratlan fordulat az amerikai republikánusoknál

Rendkívüli, váratlan, mindent felrázó nap. Események áradata, amely fenekestül felfordította a versenyt – az amerikai lapok tudósításai csupa szélsőséges kifejezéssel írtak a szombati dél-karolinai republikánus előválasztást megelőző két napról.

Volt okuk a nagy szavakra: a már-már legyőzhetetlen jelöltnek kikiáltott Mitt Romney egykori massachussettsi szenátorról kiderült, nem is olyan biztos, hogy ő lesz novemberben Barack Obama kihívója.

Mitt Romney (balra) és Newt Gingrich egy tévés vitában. Hétvégén már csak egyikük nevet
Mitt Romney (balra) és Newt Gingrich egy tévés vitában. Hétvégén már csak egyikük nevet

Newt Gingrich volt házelnök a kampány során immár másodszor is „feltámadt”. A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint élre tört, az utolsó napokban sikerült fordítania, 4-6 százalékkal is megelőzheti Romney-t. Nyáron már-már kiesett a versenyből, ám novemberben felkapta a republikánus szavazótábor – csak hogy hamarosan újra ejthesse is, a többi kedvencéhez hasonlóan. A felmérések szerint azonban 32-36 százalékra számíthat szombat este, míg Romney 28-30-ra. 

Mintha minden a kezére játszana

Egyébként csütörtökön reggel még úgy tűnt, Gingrichnek sem lesz jó napja: az ABC televízió bejelentette, hogy este interjút sugároz második feleségével. Marianne Gingrich elmondta, férje azt kérte, éljenek nyitott házasságban, hogy folytathassa viszonyát. A feleség ebbe nem ment bele, elváltak, és Gingrich harmadik felesége lett az akkori szerető, Callista. A vitákban eddig is jól szereplő politikus azonban még ezt is a javára tudta fordítani. A csütörtök esti (magyar idő szerint péntek hajnali) vitában, amikor a CNN moderátora arra kérte, reagáljon az interjúra, Gingrich támadásba lendült: destruktívnak, gonosznak és negatívnak nevezte a médiát, szidta az Obamát támogató „elitista” sajtót, amely szándékosan az előválasztás előtt két nappal sugározta az interjút. A közönség felállva éljenezte.

További segítséget is kapott Gingrich: Rick Perry texasi kormányzó csütörtökön jelentette be, hogy kiszáll a versenyből, és a volt házelnököt biztosította támogatásáról. A verseny így „tisztult”: már csak négy jelölt vett részt a vitán, Romney, Gingrich, Rick Santorum pennsylvaniai szenátor és a libertariánus képviselő, Ron Paul.

A heves támadások mellett a versenyzők számának csökkenése is Romney-t gyengíti. A mélyen vallásos, a Teadélután-mozgalom egyik fellegvárának számító Dél-Karolina a konzervatív jelöltek nagy esélye arra, hogy korán, az egyik „fontos” államban megszorongassák a mérsékelt Romney-t. Ha túl sokan maradtak volna versenyben, akkor szétforgácsolódtak volna a szavazataik, ám most úgy tűnik, Gingrich maga mögé tudja állítani őket (Santorum csakúgy, mint Paul, 15 százalék körüli eredményre számíthat hétvégén).

Bűn, hogy hatalmas vagyona van

Amilyen jól sikerültek az utolsó napok Gingrichnek, olyan rosszul mentek Romney-nak. Egyre erőteljesebben követelik versenytársai és a sajtó is, hogy hozza nyilvánosságra adóbevallását, hiszen a választóknak ismerniük kell a jelölt anyagi helyzetét. Ám Romney csak áprilisra ígérte a 2011-es papírokat, amikorra sokak szerint már eldől a jelöltség. A gazdasági válság hatásait még mindig a bőrükön érző választók számára talán túl brutális lenne azt látni, hogy Romney az egyik leggazdagabb politikus, aki valaha is elnökjelöltségre pályázott. A The New York Times (NYT) szerint vagyona legalább 250 millió dollárra tehető, melynek nagy része részvénytársaságokban, különböző befektetési alapokban van. Annyit elárult: jövedelme után 15 százalék adót fizet, ami Amerikában a befektetések után fizetett kulcs. A bérből élők ennél jóval magasabb kulccsal (a legmagasabb 35 százalék) adóznak. Gingrich ezt a ziccert sem hagyta ki: feltette az internetre az adópapírjait. Ezekből kiderül, feleségével tavaly 31 százalék, összesen egymillió dollár adót fizettek bevételükből.

Elemzők szerint Romney adóbevallásában az is kellemetlen rész lehet, hogy jövedelme minimum tíz százalékát az egyháznak adja – ami mormon vallása miatt sokakat felháboríthat. A politikai véleményének gyakori váltogatásával vádolt Romney-ról a NYT epésen megjegyzi: „ha egyvalamiben konzekvens volt az évek során, akkor az az adózás”. Szenátusi, kormányzói kampányai során sem hozta nyilvánosságra soha az adóbevallását, még akkor sem, amikor 1994-ben ő maga csinált nagy ügyet abból, hogy a demokrata Edward M. Kennedy massachussettsi szenátor nem mutatta meg a bevallását. (A Ted Kennedy néven ismert, tekintélyes politikus 2009-ben hunyt el.)

Csapás volt Romney kampányára az is, hogy csütörtökön kiderült: mégsem ő nyerte az iowai előválasztást. Az újraszámlálás eredményeként eltűnt a nyolcszavazatos előnye, a győzelmet Rick Santorum szerezte 34 voks előnnyel. A The Washington Post megjegyzi: ha Dél-Karolinában Gingrich nyer, akkor történelmi helyzet áll elő. Olyan ugyanis még soha sem történt, hogy az első három (és kiemelten fontosnak tartott) republikánus előválasztást három különböző jelölt nyerte volna meg.

Gingrich testvére Obama mellett

Barack Obamát támogatja Newt Gingrich 23 évvel fiatalabb féltestvére. A leszbikus melegjogi aktivista Candace Gingrich-Jones házastársával él. A The Atlanticnak néhány hónapja adott interjúja alapján tisztelet- és szeretetteljes a viszonya bátyjával, akivel családi eseményeken szokott találkozni. Ilyenkor persze politikáról nem beszélgetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.