Ki súgott a jobboldali médiának?

Hétfőn Poznanban drámai sajtóértekezletet tartott a körzeti katonai ügyészség vezetője, Mikolaj Przybyl ezredes. Nyilatkozatában egy nyomozás miatt védte kollégáit és a katonai igazságszolgáltatást, majd szünetet kért, átment a másik szobába, s ott fejbe lőtte magát. Túlélte. Az ügy világszenzáció lett, kormánypárt és ellenzék egymást túlharsogva vádol.

A történet 2007-ben indult. A Kaczynski ikrek IV. köztársasága tombolt Lengyelországban. A jobboldali nacionalista, szélsőjobboldali és populista pártok kormánykoalíciója az ország erkölcsi megújulását hirdette, a rendszerváltás utáni titkos összeesküvéseket akarták felszámolni. Része volt ennek a kampánynak a Katonai Információs Szolgálat felszámolása is, mert ezt a titkosszolgálatot is bűnszervezetté akarták nyilvánítani.

Az akkori rendszerben az igazságügy-miniszter (Zbigniew Ziobro) volt egyben a legfőbb ügyész. Ő irányította az akciókat. A poznani katonai ügyészségre küldte egyik emberét, egy civil ügyészt, vegye kézbe az ügyeket. A helyettes körzeti katonai ügyész Krzysztof Parulski viszont nyilvánosan kiállt az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása ellen, mire a jobboldali sajtó mocskos rágalomhadjáratot indított ellene és lemondásra kényszerült. Ám a jobboldal veresége után visszatért, kinevezték katonai főügyésszé és dandártábornokká.

A katonai ügyészi szervezetben maradtak viszont Ziobro egykori emberei, például Marek Pasionek ügyész, aki államtitkár-helyettes volt Jaroslaw Kaczynski miniszterelnökségén. Most őt gyanúsították meg, hogy bizalmas iratokat szivárogtatott ki, hiszen meghitt kapcsolatot tartott fenn a jobboldali médiával.

Przybyl ezredes kollégái Pasionek ellen nyomoztak, s eközben törvénysértéseket követtek el az újságírók telefonlistáinak és SMS-szövegeinek a megszerzésével. A szmolenszki repülőgép-tragédia, amelynek kapcsán kiszivárogtatás történt, egyébként is a lengyel társadalmat megosztó ügy. A jobboldal ebben látja a nagy lengyelellenes orosz-liberális-szabadkőműves összeesküvés kicsúcsosodását.

Az ügyészi szervezet közben szervezetileg független lett a kormánytól. Jelenlegi vezetőjét még a 2010-es tragédia előtt Lech Kaczynski elnök nevezte ki. Andrzej Szeremet legfőbb ügyész is konfliktusba keveredett a katonai ügyészekkel. Ő úgy látja, hogy az egyenruhás ügyészek sokkal kevesebb ügyet visznek, és szervezetük fenntartása aránytalanul drága. A katonai bíróságokkal együtt az ügyészségeket is beolvasztaná a „civil” rendszerbe. Przybyl ezredes szerint azért vádolták őket törvénysértéssel, hogy a szervezetet megszüntethessék. Ez ellen demonstrált volna öngyilkosságával.

Az emberi tragédia a politikai játszmának egy epizódja lett csupán. A vetélkedés valójában a hadsereg civil kontrollját kívánó kormányzat, illetve a mindenben kommunista összeesküvést látó nacionalista ellenzék között zajlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.