Vasököllel csap le Aszad

A „mindenki számára világosan látható külföldi összeesküvést” okolta az országában kialakult helyzetért kedden elmondott beszédében a szíriai elnök. Bassár el-Aszad – akinek kétórás (a tiltakozáshullám tavaly márciusi kezdete óta immár negyedik nyilvános) felszólalását a Damaszkuszi Egyetemről élőben sugározták – úgy fogalmazott: „térségi és nemzetközi tényezők próbálták destabilizálni az országot”.

– Most arra törekszünk, hogy helyreállítsuk a biztonságot, amit márpedig csak azzal érhetünk el, ha vasököllel csapunk le a terroristákra. Nem leszünk engedékenyek azokkal szemben, akik kívülállókkal működnek együtt az ország ellenében – tette hozzá. A BBC úgy értékelte a szíriai államfő dörgedelmeit, hogy Aszad nem készül engedményekre, és nem várható változás abban, ahogyan a damaszkuszi vezetés reagál a helyzetre.

– Összefüggésbe kell hoznunk, hogy mi történt a válság előtt, illetve után, majd utána kell reformokat végrehajtanunk. Nem a krízisre kell építenünk a reformokat – mondta az elnök, „sajnálatosnak” nevezve az elmúlt tíz hónapban kialakult helyzetet, amelyben az ENSZ számításai szerint több mint ötezer civil halt már meg. Aszad tagadta, hogy a rendfenntartók bárkitől is tűzparancsot kaptak volna, hogy a tüntetőkre lőjenek: „a törvény értelmében senki sem nyithat tüzet, legfeljebb önvédelemből vagy felfegyverzett személlyel szemben”.

Nem támasztotta ezt alá olyan katonák vallomása, akik a szíriai hadseregből dezertáltak, és most a török határ menti egyik (külön nekik fenntartott) menekülttáborban élnek. Itt beszélt velük egy ismert kanadai televíziós újságíró. Terence McKenna, a CBC hírcsatorna tudósítója arról számolt be internetes chatén (beszélgetésében): a katonáknak elmondásuk szerint „mindenre lőniük kellett, ami mozgott”, az ellenkező esetre megfenyegették őket. A katonák most arra készülnek, hogy az úgynevezett szabad hadsereg tagjaiként szállnak szembe a rezsimmel.

– A török határoldalon hat menekülttábor található, mintegy 8500 fővel; az első menekültek a nyáron kezdtek érkezni egész Szíriából. Mindannyian közülük feltűnően optimisták a felkelés jövőjét illetően, még ha sokuk szörnyűségeket élt is át. A legtöbbjük hálás a török kormánynak, amely menedéket nyújtott nekik – számol be helyszíni tapasztalatairól McKenna, aki maga is meglepődött a jó körülményeken. Így például azon, hogy a fűtött sátrakban élő menekültek széles sávú internet-hozzáféréssel is rendelkeznek, így érintkezhetnek az anyaországban hagyott családtagjaikkal, barátaikkal. Más kérdés, hogy aggódnak értük, miközben a török határ menti fokozott szíriai katonai jelenlét alaposan megnehezítette az utóbbi időben, hogy újabb menekültek jussanak át a határon.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő hétfőn minden korábbinál élesebben figyelmeztette Aszadot, úgy fogalmazva: Szíria polgárháború felé sodródik. Ankara az ENSZ számadatainál is magasabbra, hétezer fölé taksálja a civil áldozatok számát.

Keddi beszédében a Szíriát 2000, apja, Hafez Aszad halála óta irányító vezető azt mondta: márciusban népszavazást tarthatnak az új alkotmányról, ezt pedig a kora nyáron választások követhetik. Szavai szerint nincs akadálya annak, hogy többpártrendszer alakuljon ki (az országot jelenleg az elnöki család, illetve az alavita elit uralta Baath párt irányítja). Ez csak idő kérdése, és készen áll rá, hogy „minden politikai erő” helyet kapjon a kormányában.

Az Arab Liga, amelynek a múlt hónap óta 165 megfigyelője tartózkodik Szíriában, két oldalról is tűz közé került – és nem csak képletesen. A kuvaiti hivatalos hírügynökség jelentése szerint az öbölállam két megfigyelője könnyebb sérüléseket szenvedett hétfőn; ezeket tüntetők okozták. Nabil al-Arabi, a pánarab szervezet vezetője közölte, hogy embereik mind a kormányhoz hű elemekkel, mind pedig tüntetőkkel való összecsapásokban megsebesültek. Al-Arabi teljes mértékben felelősnek tartotta a damaszkuszi vezetést a megfigyelőit ért támadásokért. Aszad viszont felszólalásában bírálta az Arab Ligát, meglepetését fejezve ki, hogy nem állt ki mellette. Ugyanakkor nyitottnak mondta magát az „arab megoldásra”, ha ez „tiszteletben tartja Szíria szuverenitását”.

A liga megfigyelői létszámának megkétszerezésére készül, de ellenzékiek szerint az egész misszió teljesítménye elégtelen. – A szíriai válság kezelése nem maradhat az Arab Ligánál, hanem az ENSZ Biztonsági Tanácsához kell átkerülnie. Megfigyelik ugyan, hogy mi történik, de nem látnak a dolgok mögé, és nincsenek rá eszközeik, hogy érvényt szerezzenek bármely büntetésnek – hangoztatta Isztambulból Khaled Khodja, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács tagja. Basma Khodmani, a szervezet szóvivője rámutatott az ellentmondásra: Koszovóban kétezer megfigyelő dolgozott, Szíriában pedig most 160 – miközben az arab ország tízszer nagyobb Koszovónál.

Szíriai menekültek egy jordániai táborban Aszad beszédét nézik
Szíriai menekültek egy jordániai táborban Aszad beszédét nézik FOTÓ: REUTERS ALI JAREKJI
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.