Mosolyogj, filmez a rendőrség!

Kamerák figyelik mostantól a Hollandiába (Németország és Belgium felől) belépő autókat, és emiatt máris sokan megkongatják a vészharangot. Az Európai Bizottság levélben érdeklődött a holland kormánynál, hogyan egyeztethető össze ez a lépés a schengeni rendszerrel – német politikusok pedig a határok nélküli Európát „temetik”.

Aggódni a hollandok szerint persze nem kell: a nagy forgalmú útvonalakon felszerelt kamerák csak a rendszámokat ellenőrzik, hogy a rendőrség feltartóztathassa a gyanús (az adatbázisban vészjelzést kiváltó) járműveket. A királyi katonai rendőrség az illegális bevándorlókat, az embercsempészeket és az egyéb bűnözőket szeretné kiszűrni az országba beáramló tömegből.

Érzékeny reakciókat váltott ki a hágai kormány döntése már csak azért is, mert nem ez az első eset, hogy „merényletet intéznek” a schengeni övezet ellen. Tavaly nyáron a koppenhágai kormány keltett feltűnést azzal, hogy (a szélsőjobboldali Dán Néppárt nyomására) visszaállította a vámellenőrzést a Németországgal és Svédországgal közös határon. A dánok – az illegális bevándorlókon túl – a kelet-európai bűnözőkre is hivatkoztak, amikor az EU-intézmények kifogásolták az intézkedést.

Igaz, ügyesen „csempészték vissza” a határellenőrzést Dániában és Hollandiában is. A dánok nem határőrökkel, hanem vámtisztekkel végeztették a vizsgálódást, és nem is egészen a határon, hanem az országban kicsit beljebb (ezt hívják mélységi ellenőrzésnek). A hollandok pedig azzal védekeznek, hogy nem állandó jelleggel, hanem csak napi hat órán át működtetik az ominózus kamerákat. Gerd Leers belügyminiszter hangsúlyozta: „A kamerák nem alkotnak állandó határt.” Ám ez nem hatotta meg Frank Richtert, a német rendőrszakszervezet vezetőjét, aki szerint a hollandok akciója „miden utazót általános gyanúsításnak tesz ki”.

Noha az új (a tavaly szeptemberi választásokon felülkerekedő) dán baloldali kormány gesztust tett Európának, és eltörölte a vámellenőrzést, ugyanerről Hágában egyelőre hallani sem akarnak. S ha ez mind nem lenne elég, nyíltan elégedetlenkedik a schengeni rendszerrel Nicolas Sarkozy francia elnök is. „Európa – amelynek belülről a személyek szabad mozgásának elvét kell alkalmaznia, de a külső határait nem ellenőrizheti – így nem folytathatja tovább. Schengent újra kell gondolni” –közölte nemrég.

Ami a szívén, az a száján: mondhatnánk Claude Guéant francia belügyminiszterről, aki Sarkozyvel egy napon beszélt az európai határokról. „A bevándorlók könnyebben integrálódnak, ha kevesebben vannak. Nyilvánvaló, hogy jobban kell kezelnünk a bevándorlók áramlását” – vázolta fel a teendőket.

Holland és német rendőr a holland–német határnál. Kínos meglepetés
Holland és német rendőr a holland–német határnál. Kínos meglepetés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.