Lecsapnak a potyázókra

– Általában optimista vagyok, de most attól tartok, hogy elveszítem a pácienseim nagy részét. – A 36 éves családi orvos, Cristina Rus két éve kezdte el praxisát Kolozs megyében, ahol 1700 páciense van az egykori iparvidék falvaiban szétszórva. A legtöbbjük nem fizet járulékot, ők a jövőben (a december végén közvitára bocsátott egészségügyi kerettörvény szerint) nem számítanak biztosítottnak.

A reform fő célja a kezdeményezők szerint a biztosítottak bázisának növelése. – Ez nem kimondott cél, viszont természetes következménye lesz a mentességek szűkítésének. Nem lehet az, hogy 4,4 millió járulékfizető tartson el 22 millió biztosítottat – érvelt a Népszabadságnak Molnár Géza egészségügyi miniszteri tanácsos, aki részt vett a tervezet kidolgozásában.

Az egy főre eső egészségügyi kiadás Romániában 280 dollár. Javulás Molnár szerint csak a biztosítottak körének bővítésétől várható, hiszen a romániai munkabérköltség európai szinten máris a legmagasabbak közé tartozik. Az egészségügyi járulék a bruttó bér 5,5 százaléka, amit a munkaadó további 5,2 százalékkal told meg.

A készülő kerettörvény számos, jelenleg mentességet élvező kategóriától megvonná az automatikus betegbiztosítást. A 18 évesnél idősebb diák és a nem dolgozó házastárs, az átlagnál nagyobb járandóságú nyugdíjas (50 ezer forint fölött) köteles lesz hozzájárulást fizetni. Akinek nincs munkaviszonya, fakultatív biztosítást köthet (ennek összege 160 lej, 11 ezer forint lesz), ellenkező esetben csak sürgősség és járványok esetén részesülhet orvosi ellátásban.

A kerettörvényt a román államfő által létrehozott bizottság dolgozta ki, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) „támogatásával”. Az újítások közt szerepel a magánbiztosítók bevonása és a kórházak privatizálása is. A cél, hogy privát tőke is hozzájáruljon a kórházak finanszírozásához. – Idézőjeles magánosításról beszélnék: a kórházak tulajdonosai az önkormányzatok maradnak azután is, hogy azok alapítványokká vagy kereskedelmi társaságokká alakulnak – nyilatkozta Molnár Géza.

– A legnagyobb baj, hogy jelenleg nem ismerjük az orvosi szolgáltatások árát, hiszen a gyógyszerek és a fogyóeszközök piaca hemzseg a „parazitáktól”. Fennáll a veszély, hogy ilyen körülmények között az alapcsomagba nagyon kevés fér, a pluszszolgáltatások pedig olyan sokba kerülnek, amit a legtöbb páciens nem enged meg magának – vélte Florin Chirculescu, a Cantacuzino orvosszakszervezet vezetője. Victor Ponta szocdem elnök szerint is túl szűkre szabták a mentességek körét, ami megvonja az ellátást a betegségeknek leginkább kitett szegény társadalmi rétegektől.

A tervezettel kapcsolatban aggályokat fogalmazott meg Ritli László egészségügyi miniszter „főnöke” is. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az államfő vádjára reagált, hogy a magyar szervezet akadályozza a román állam reformját, amikor halogatja az egészségügyi törvény közvitára bocsátását. Kelemen azt mondta: az elnöki hivatal bizottsága által kidolgozott tervezettel van néhány alapvető gond, fennáll a veszélye, hogy a magánbiztosítók helyi monopóliumokat alakítanak ki.

Szintén IMF-es elvárásként tavaly több mint félszáz kórházat összevontak vagy bezártak, az idei évtől pedig bevezetik a vizitdíjat. Az erről szóló jogszabályt december közepén fogadta el a parlament, részben az ellenzék támogatásával. Lapunk információi szerint az RMDSZ-es egészségügyi miniszter a Gyurcsány-kormány kudarcából okulva vitte a parlament elé az ügyet, elejét véve ezzel az ellenzék utólagos támadásainak.

H1N1-oltás egy bukaresti kórházban 2010-ben. Nem is ismerik az árakat
Nurse Liliana Tiptis administrates a shot against H1N1 flu virus to a man at Matei Bals hospital in Bucharest, January 9, 2010. Thousands of Romanians queued outside a Bucharest hospital to take anti-flu shots on Saturday, spurred into action by the death of a television actor. The country, which has recorded 6,061 cases of infection and 82 deaths, began a mass vaccination campaign last year but less than one percent of the 22 million population has been so far immunised due to people's reluctance and poor infrastructure. At least 12,220 deaths from H1N1 flu has been formally confirmed around the globe as of December 27, the World Health Organisation said. REUTERS/Radu Sigheti (ROMANIA - Tags: HEALTH SOCIETY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.