A Gorilla újra nagyot ugrik

Hét éve kísért a Gorilla északi szomszédunknál. Többször eltüntették, aztán karácsony előtt ismét feltűnt. Ezúttal a világhálón, ahova az Egyesült Államokban töltötték fel. Évekkel ezelőtt a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) ezzel a fedőnévvel döntött annak a pozsonyi lakásnak a lehallgatásáról, ahol a nyilvánosságra került dokumentumok szerint a Penta befektetőcsoport egyik vezetője találkozott vezető szlovák politikusokkal és bizalmasaikkal.

Hét éve kísért a Gorilla északi szomszédunknál. Többször eltüntették, aztán karácsony előtt ismét feltűnt. Ezúttal a világhálón, ahova az Egyesült Államokban töltötték fel. Évekkel ezelőtt a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) ezzel a fedőnévvel döntött annak a pozsonyi lakásnak a lehallgatásáról, ahol a nyilvánosságra került dokumentumok szerint a Penta befektetőcsoport egyik vezetője találkozott vezető szlovák politikusokkal és bizalmasaikkal. Állítólag itt, és nem a pozsonyi parlamentben döntöttek milliárdos magánosításokról, a miniszteri bársonyszékekhez jutó személyekről. Arról is, hogy a kedvező döntésekért mennyit kapnak a döntési pozícióban levő pártok. Legtöbbet a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) és Robert Fico Smer-SD pártja kaszált, de jutott bőven a Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) és a Magyar Koalíció Pártjának is – olvasható a titkosszolgálatok anyagaiban. 2005 végén Ladislav Pittner, a SIS akkori igazgatója – Mikulás Dzurinda kebelbarátja – leállíttatta a további vizsgálatokat. Ugyanígy tett két évvel később Robert Fico embere, Frantisek Magala is. Utódját, a még mindig hivatalban levő Karol Mitríket pedig Ivan Gasparovic elnök és Iveta Radicová ügyvezető kormányfő is vonakodik felmenteni a titoktartási kötelezettség alól.

Pozsonyban nincs titok
Pozsonyban nincs titok

Martin Danko, a hírbe hozott, Magyarországon sem ismeretlen Penta-csoport szóvivője hamisított dokumentumoknak minősítette az anyagot, amelynek egyik célja szerinte az immár tizenkét országban jelen levő, s tavaly 2,1 milliárd euró konszolidált bevételt elérő társaság befeketítése. A másik pedig a rendszerváltás óta a politikai porondon levő pártok lejáratása a március 10-re kiírt előre hozott választások előtt. Pereket helyezett kilátásba a kiadók ellen, ha nyilvánosságra hozzák a titkosszolgálati jegyzőkönyveket.

Tom Nicholson, kanadai származású, több mint egy évtizede Pozsonyban élő újságíró valószínűleg e fenyegetés miatt nem talál hónapok óta szerkesztőséget, amely közölné oknyomozó riportját. Kiadó sem vállalkozott a könyvvé gyarapodott anyag megjelentetésére. A pozsonyi Sme tegnapi számában közölt interjúban megértően nyilatkozott az elutasításokról. Sok bizonyíték ugyanis azóta eltűnt, a hanganyagokat is eltüntették, a hírbe hozott politikusok pedig hallgatnak. Bankszámláik után pedig csak a rendőrség szimatolhatna. Néhányan azonban névtelenséget kérve elképesztő történeteket árultak el a szlovákiai valóságról. Nicholson pedig elmondta: többször felkeresték őt a SIS emberei, akik milliókat ígértek neki, egy ideig szlovák koronában, később euróban is, ha hallgat és abbahagyja a kutatást. Cinikusan még azt is javasolták, hogy ha netán erkölcsös, akkor hozzon létre valamilyen alapítványt, s akkor a pénzt akár az árva gyermekek támogatására is fordíthatja. Nem tudták jobb belátásra bírni. Még azzal sem, hogy újabban azt a 2009-ben alakult, volt kormánypártot, a Szabadság és Szolidaritást (SaS) kezdik gyanúsítani a korrupciós ügyek felmelegítésével, amelynek jelöltjeként a felesége még ma is a munka- és szociális ügyi minisztérium államtitkára. Nicholson szerint ugyanis a világhálón olvasható tények valósak. „Azt igazolják, hogy rendkívül törékenyek a demokrácia alapjai Szlovákiában, hiszen sok képviselőt lehet kilóra megvásárolni. A dokumentumokban említett befektetői csoport kufárkodik a legnagyobb pártokkal és a pénztárnokaival, befolyásolja a fontos döntéseket, hogy további bevételekhez jusson. Korrupt a szlovákiai politikai rendszer.”

Ugyancsak hétfőn bejelentették, hogy a szlovák főügyészség külön munkacsoportot hoz létre a meglévő dokumentumok áttanulmányozására. „Valójában már csak az a tét, hogy a vizsgálatok révén Szlovákia képes-e legalább színlelni, hogy működőképes ez a demokrácia, vagy már ennyire sem futja” – állapította meg a hírt kommentálva Peter Schutz szlovák publicista.

Vagyonjegyes milliárdosok

A Penta Investments céget 1994-ben alapította egy cseh és egy szlovák vállalkozó, akik eleinte kínai textíliával léptek a piacra hazájukban. Röviddel ezután bekapcsolódtak a vagyonjegyes privatizációba, s rakétagyorsasággal tollasodtak meg. Számos céget magánosítottak, s megvetették a lábukat a lengyel, majd pedig a hollandiai és a ciprusi piacon is. Az elmúlt években számos cseh és lengyel vállalat többségi tulajdonosai lettek. Alkalmazottaik létszáma mára meghaladja a 25 ezret. Magyarországon idén tavasszal a húsipari vállalkozásaikat vizsgálták, mert felmerült a gyanú, hogy csupán piacot vásároltak. (Sz. J. P.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.