Rajoy a gazdagokat sarcolja

A spanyolok többsége hónapok óta követelte, és most meg is kapta: két héttel miniszterelnöki beiktatása után szigorú megszorítócsomagot jelentett be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya.

– A szocialisták tájékoztatásával szemben az éves költségvetési hiány nem a GDP hat, hanem annak nyolc százaléka lesz. Különleges és váratlan helyzettel szembesültünk, amely különleges és váratlan intézkedéseket követel – jelentette be tegnap Soraya Saenz de Santamaría, a bejelentésről távolmaradó Rajoy kormányfő helyettese, egyben a kormány szóvivője. – És ez még csak a kezdet kezdete – tette hozzá a konzervatív politikus asszony.

Az intézkedések túlmennek azon, amire a társadalom számított. A szocialista El País egyenesen történelmi megszorításokról ír. Az várható volt, hogy a konzervatívok is érvényben hagyják a közszféra bér- és létszámstopját, amit még a szocialista Zapatero-kormány vezetett be. Ám arra kevesen számítottak, hogy ugyanezért a pénzért mostantól többet (heti 37,5 órát) kell majd dolgozni. Egyedül a nyugdíjasok járnak valamivel jobban, de ez az emelés is kimerül egy százalékban.

Viszont hideg zuhanyként hatott az ingatlan- és a jövedelemadó-emelés.Már a fizetések legalsó kategóriáját is érinti, igaz, itt csak 0,75 százalékkal lesz nagyobb a teher, ám a legfelsőbb sávban levők 7 százalékkal fizetnek majd többet, mint korábban. – Az adóemelés progreszszív és igazságos lesz. Akik jobban keresnek, azoktól kérünk most nagyobb szolidaritást – hangoztatta Cristóbal Montoro pénzügyminiszter. Emelkedik az ingatlanadó az átlagosnál nagyobb értékű lakásoknál is. A pénzügyminiszter sietett leszögezni, átmeneti intézkedésekről van szó, amelyek 2012–13-ban lesznek érvényben: utána, ha a gazdaság állapota javul, ki lehet vezetni őket a rendszerből. Az új adókból hatmilliárd eurónyi bevételt remélnek.

Nem lehet azzal vádolni az új kormányt, hogy a megszorításokat nem magán kezdte: a minisztériumok komoly elvonásokat kénytelenek elszenvedni, több tárca egy-egymilliárd euróval gazdálkodhat kevesebből. Húsz százalékkal kevesebb államtitkári és főigazgatói poszt lesz, és ötödével csökkentik a pártok állami támogatását is.

A bejelentett intézkedésekkel a spanyol kormány 8,9 milliárd eurót szeretne megtakarítani, ez a fele a jövő évre tervezett 16,5 milliárdos nadrágszíjszorításnak. A konzervatívok azt ígérték, hogy 2012 végére a GDP 4,4, egy évre rá pedig három százalékára csökkentik a deficitet. A spanyol gazdaság legnagyobb problémájára, a magas, 22 százalékot meghaladó munkanélküliséggel azonban egyelőre ők sem tudnak mit kezdeni, ez már az új évre vár.

Az El Confidencial című internetes lap szerint a madridi kormányt szinte a falhoz állította az amerikai kereskedelmi kamara (AmCham), amely levélben alig burkoltan fenyegette meg Rajoyt és gazdasági miniszterét: ha haladéktalanul nem teszik rendbe a gazdaságot, az amerikai nagyvállalatok – olyan cégek, mint az IBM, a Microsoft, a General Electric, a Pfizer vagy a Citigroup –kivonulhatnak az országból. Az önkormányzatok több mint egyéves késéssel fizetnek, a spanyol vállalatok nem tartják tiszteletben a szellemi tulajdonjogokat, nem lehet jogbiztonságról beszélni és az ország külső megítélése is drámaian romlott – panaszolták. A spanyol kormány valószínűleg megértette az üzenetet.

Soraya Saenz de Santamaría (középen) kezében az irányítás: mellette De Guindos (balról) gazdasági, Montoro pénzügy- és Banez munkaügyi miniszter magyarázza a csomagot
Soraya Saenz de Santamaría (középen) kezében az irányítás: mellette De Guindos (balról) gazdasági, Montoro pénzügy- és Banez munkaügyi miniszter magyarázza a csomagot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.