Elnökség az euróválság árnyékában

A lengyel EU-elnökség Facebook-oldalát 31 ezren lájkolták fél év alatt, ám a YouTube-on már 328 ezer látogatót értek el.

Az elnökségi gyorsmérleg első helyén mégis a Lengyelországban lebonyolított 452 találkozó áll, közte húsz magas szintű informális csúcs, miniszteri tanácskozás. Ezeken – közölte Konrad Niklewicz, az elnökség szóvivője – 200 ezer palack víz és 230 kiló lengyel tejkaramella fogyott el.

A lengyel kormányfő, Donald Tusk, amikor Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén összegezte a tapasztalatokat, az EU-t fenyegető válságjelenségekre figyelmeztetett. Az egységes unió mellett tette le a garast, s sajnálkozott, hogy Nagy-Britannia „ismét sziget lett”, azaz csak kormányközi egyezmény született a nagyobb költségvetési fegyelemről uniós megállapodás helyett.

Az euróövezet válsága árnyékot vetett a lengyel elnökség legtöbb gazdasági, pénzügyi jellegű kezdeményezésére. (Cornelius Ochmann, a német Bertelsmann alapítvány kutatója szerint Lengyelországnak köszönhető, hogy a stabilitási unióba beléphetnek az eurózónán kívüli államok is. Egyébként az EU két csoportra szakadt volna: az egyikben az exkluzív eurózóna, a másikban az egyebek. Ezt akarta eredetileg Franciaország. Ha ez megvalósul, az EU kettészakad – állítja a német elemző.) Az utólagos összegzések szerint bizonyos sikereket azért elértek a következő költségvetésről folyó tárgyalások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.