Hajnalcsillagból legfőbb vezér

A családi hatalomátadás lezajlott: Kim Dzsong Unt „a párt, a katonaság és az ország” legfőbb vezérének kiáltották ki az apja gyászszertartásával egybekötött nem hivatalos utódlási ünnepségen.

A tömeg éljenzett, a fiú pedig kifürkészhetetlen arccal állt a tribünön. Hivatalos kinevezése még várat magára, de ez csak idő kérdése. Biztos, ami biztos: a december közepén elhunyt Kim Dzsong Il harmadik fia mellett ott áll majd tanácsadóként nagybátyja, Jang Szong Teak, amíg a politikában eddig nem túl járatos fiú beletanul a dologba.

Kim Dzsong Un nincs még harmincéves. Pontos életkorát szokás szerint nem hozzák nyilvánosságra: 1983-ban vagy 1984-ben született, anyja Kim Dzsong Il harmadik, kedvenc felesége, Ko Jong Hi volt. 2009-ben először a dél-koreai lapok röppentették fel a hírt, hogy ő lenne apja utóda – korábban komolyan senki sem foglalkozott vele. Legfeljebb az észak-koreai diktátor japán szakácsa írta meg 2003-ban (álnéven), hogy szemmel láthatóan ő apja kedvenc fia. Ez azonban nem lett volna elég, ha legidősebb bátyja nem botlik egy jókorát: Kim Dzsong Nam 2001-ben kínos incidensbe bonyolódott a to kiói repülőtéren: hamis dominikai útlevéllel akart beutazni, hogy felkeresse a tokiói Disneylandet. Miután Japánból kiutasították, Kínában telepedett le, de legtöbb idejét Makaón tölti, ahol meg nem erősített hírek szerint szerencsejátékkal és nőkkel múlatja az időt. Azóta sem tért haza. Középső bátyja, Kim Dzsong Csol pedig soha nem jött valóban számításba, őt apja túl „puhánynak, férfiatlannak” tartotta – ezzel vélhetően homoszexualitására célzott.

Így maradt a harmadik fiú, az anyja által csak Hajnalcsillag Királynak nevezett Kim Dzsong Un, aki mindössze egy éve kezdte meg a felkészülést a hatalomátvételre. Ennek látványos jele volt, amikor apja tavaly augusztusban Kínába is magával vitte és bemutatta az ottani pártvezetésnek. Maga az észak-koreai nép is csak tavaly szeptembertől ismeri közelebbről, akkor lépett először a nyilvánosság elé. Amikor az ország történetének legnagyobb katonai felvonulásán is megjelent a dísztribünön, az gyakorlatilag egyet jelentett azzal: az 1,2 milliós hadsereg vezetői is elfogadták jövendőbeli vezetőnek. Ezután viharos gyorsasággal emelkedett a ranglétrán: hamarosan négycsillagos tábornokká léptették elő és a párt katonai bizottságának alelnökévé nevezték ki. Majd spontán módon megjelentek a nevét és képességeit dicsőíti versek és dalok.

Kim Dzsong Un örökölte apja korpulens külsejét (ezzel együtt betegségeit, magas vérnyomását és szívproblémáit is), de abszolút nyugatias nevelést kapott: egy svájci bentlakásos iskolában végezte tanulmányait, folyékonyan beszél angolul, németül és franciául. Akkoriban a sportokban is jól teljesített, síelt és kosárlabdázott –emlékeztetett a brit Guardian. A családot ismerők szerint ő hasonlít legjobban az apjára, nemcsak a külsejében, hanem a személyiségében és a mentalitásában is. De attól nem kell tartani, hogy svájci neveltetése nyugatos szemléletűvé tette volna: állítólag nemigen barátkozott, főként a berni észak-koreai nagykövettel járt el vacsorázni, az iskolai szünetekben pedig mindig hazatért Észak-Koreába – írta róla a BBC.

A hatalommal a harmadik Kim súlyos örökséget kapott apjától: a 24 milliós Észak-Korea élelmiszerhiánynyal küzd, külföldi segélyszállítmányoktól függ, ám közben nyomás nehezedik rá az ország atomprogramja miatt. Tavaly kiderült, hogy Észak-Korea urándúsítót épített, hogy ezzel is növelje katonai potenciálját. A gazdasági-katonai kihívások mellett meg kell szilárdítania a belső hatalmat is: a WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratokból kiderült, hogy még apja, az abszolút hatalommal bíró Kim Dzsong Il is három puccskísérletet élt túl a kilencvenes években. Megfigyelők attól is tartanak, hogy tapasztalatlan politikusként esetleg külső katonai csapásokkal próbálja majd megerősíteni belpolitikai hatalmát.

Végső búcsút vesz apjától a gyászszertartáson Észak-Korea új feje, Kim Dzsong Un
Végső búcsút vesz apjától a gyászszertartáson Észak-Korea új feje, Kim Dzsong Un
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.