Chávez a jászolból üzen népének

Venezuela szocialista elnöke, Hugo Chávez és példaképe, a XIX. századi latin-amerikai függetlenségi hős Simon Bolivár alakja is bekerült a három királyok mellett a Caracas belvárosa egyik toronyépületénél kiállított betlehemi jászol figurái közé.

A Reuters tudósítója szerint több járókelő is kifogásolta, hogy a karácsonyi ünnepet politikai célzatú üzenetre használták fel. Ám a nőügyi minisztérium egyik munkatársa, Maria Alejandra Mijares szerint az ártatlan kedveskedés egyúttal a forradalom eredményeire hívja fel a figyelmet, arra, hogy mit köszönhetnek a szegények Chávez elnöknek. Nemcsak egy Chávez-figurát helyeztek el a jászolban, van egy fotó is – immár a kemoterápiás kezelések miatt kopasz elnökről –, amint egy kisgyereket ölel magához.

A Marxra és Fidel Castróra hivatkozó Chávez beszédeibe gyakorta Jézust is belefonja, mint a szegények védelmezőjét, a betegek gyógyítóját. A karácsonyi standokon kínálják a Chávez-trikókat, a Comandante-figurákat, a megzenésített mondatait, forradalmi dalokat. A rákbetegség, a többszöri kemoterápiás kezelés aggodalmat váltott ki az egyszerű emberekből, és növelte a rajongást vezetőjük iránt. A legutóbbi, többé-kevésbé független közvélemény-kutató iroda adatai szerint népszerűsége újra ötven százalék fölé emelkedett. Ez nem közömbös, hiszen jövő októberben elnökválasztások esedékesek, és Chávez arra készül, hogy folytathatja immár 13 éves hatalmát.

Az ellenzék nem alaptalanul tartja választási fogásnak, hogy az elnök amolyan karácsonyi ajándékként a napokban újabb két szociális programot hirdetett meg. Az egyik „Venezuela fiainak és lányainak” szól: az új törvény szerint az egyedülálló állapotos nők, illetve a rászoruló többgyerekes családok részesedhetnek havi 430 bolivár (kb 22 ezer forint) támogatásban. A másik támogatási program pedig a nyugdíjra nem jogosult időseken hivatott segíteni.

Az ellenzék bizakodik, hogy összefogva esélyük lesz leváltani Chávezt. A középosztály elégedetlen a 30 százalékos infláció, a városi, így a caracasi bűnözés magas volta, és különösen a hatalmon lévő Venezuelai Egységes Szocialista Pártban eluralkodott korrupció miatt. Kifogásolják, hogy az elnök számolatlanul segélyezi a baráti Kubát és más térségbeli baloldali rendszereket.

Az ENSZ adatai szerint Chávez elnöksége során a 29 milliós Venezuelában a szegények arányát az 1998-as 49-ről 27 százalékra sikerült lecsökkenteni. Az ellenzék nem az adatokat kérdőjelezi meg, hanem azt, hogy ez mennyiben volt tulajdonítható az elnök politikájának, és mennyiben a fő exporttermék, a kőolaj kedvező világpiaci árának, illetve azoknak a kölcsönöknek Kínától és Oroszországtól, amelyekért hosszú éveken át kell majd olajjal fizetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.