Politikai okokból kellett mennie a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet vezetőjének?

Bukarestben szolgáló amerikai diplomata magyar felesége veszi át a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet vezetését a január 6-i hatállyal visszahívott Bretter E. Zoltántól. A távozó igazgató politikai döntésről beszél, de örül is: mint mondja, a Balassi Intézet vezetése vállalhatatlan elvárásokkal állt elő az intézetvezetőkkel szemben.

Brettert novemberben értesítették a visszahívásáról. – Számítottam rá, miután tiltakozó levelet írtam a Balassi Intézet vezetésének, és kifejeztem fenntartásaimat a gazdasági referens visszahívása miatt – mondta lapunknak az igazgató.

Hatos Pál, a Balassi Intézet vezetője az MTI-nek nyilatkozva azzal indokolta a döntést, hogy aktívabb igazgatót szeretnének a bukaresti intézet élére. – Szeretnénk, ha az intézet élettel töltődne meg, s nem bezárt kapukkal fogadná a látogatót – fogalmazott.

Ezzel szemben Bretter három és fél éves mandátuma nagy sikerének tartja, hogy a bukaresti intézetet sikerült vonzó kulturális találkozóhellyé alakítania. Lapunknak nyilatkozva ugyanakkor felrótta a budapesti vezetésnek, hogy az következetesen az intézeti autonómia ellen lép fel mind gazdasági, mind tartalmi kérdésekben. Példaként említette, hogy letiltották az Élet és Tudomány, a Magyar Narancs, a 168 Óra, a Világosság előfizetését, illetve eltanácsolták Tarr Béla filmjeinek a vetítésétől. – Budapesten döntenek a vécépapír beszerzéséről is. – Szó szerint – mondta lapunknak Bretter. Januártól Fazekas Márta vezeti a bukaresti intézetet művészeti titkárként. A jogász végzettségű hölgy amerikai diplomata férjét követve költözött Bukarestbe, az ország nyelvét nem ismeri. A távozó igazgató ezzel szemben nemcsak felsőfokon beszéli a román nyelvet, hanem otthonosan mozog román kultúrkörökben. (Kolozsvárott született 1958-ban, szüleivel 1982-ben emigrált Magyarországra.)

Hatos Pál szerint még idén kiírják a versenyvizsgát a Bretter távozásával megüresedő posztra, de értesüléseink szerint Fazekas arra rendezkedett be, hogy legalább jövő őszig irányítja „ideiglenesen” a bukaresti intézetet.

A távozó igazgató úgy látja, a „folyamatos kulturális ideológiai támadásoknak kitett, a kultúrdiplomáciában hátra rangsorolt” bukaresti intézetet a megszűnés fenyegeti. – A sepsiszentgyörgyi fiókintézet keretét is lényegesen lefaragták. A jelenlegi kormány már nem alapoz a kulturális diplomáciára, a magyar–magyar kapcsolatoknak léteznek már közvetlenebb formái, lásd demokráciaközpontok – mutatott rá Bretter, aki szerint a lefaragásokban „nagyon erős költségvetési kényszer van, de a spórolás nyilvánosan vállalt igényén túl létezik egy nyilvánvaló törekvés az ideológiai kontrollra”.

Bretter szerint már nem prioritás az a misszió, amellyel 2008-ban megpályázta a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet vezetését: a román–magyar kulturális párbeszéd elősegítése, a magyar kultúra magas színvonalú terjesztése. Példaként említette, hogy a kulturális projektek költségvetésének lefaragásával párhuzamosan a Balassi Intézet a jövő évi prioritások közé emelte a sportot. Többek közt azt ajánlották – a távozó igazgató blogján részletesen idézett dokumentum szerint –, hogy mutassák be az olyan ősi magyar sportokat, mint a kőhajítás és a talicskázás, illetve a többi kulturális intézettel együtt szervezzenek csocsóbajnokságot.

A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet. Budapest nyitottabb kapukat szeretne
A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet. Budapest nyitottabb kapukat szeretne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.