Kivonulás búcsú nélkül

David Emanuel Hickman nem érhette meg ezt a napot. A nyolc és fél éves iraki háború utolsó amerikai halottja november 14-én vesztette életét, amikor páncélautója mellett bomba robbant Bagdadban.

A 23 éves, remek fizikai kondícióban lévő fekete sportember számos sérülése közül a koponyaüregi vérzés bizonyult végzetesnek. John Kerry, a későbbi szenátor és elnökjelölt 1971-ben tette fel azóta szállóigévé vált kérdését kongresszusi meghallgatásán: „Hogyan kérsz meg valakit, hogy az utolsó legyen, aki egy hiba miatt hal meg?” Az iraki háborúban Hickman az amerikai fegyveres erők 4474. halottja.

Az utolsó amerikai alakulat 110 járműve és mintegy 500 katonája vasárnap hajnalban, még sötétben hagyta el az országot. A konvojt helikopterek és repülőgépek fedezték. Az amerikaiak biztonsági okokból még tolmácsaiktól és a velük együttműködő iraki katonáktól sem vehettek búcsút. A dél-iraki Naszirijában lévő támaszponton az irakiak arra ébredtek, hogy az amerikaiak köszönés nélkül távoztak – ezután maguknak kell megoldaniuk a problémáikat. Bagdadban az amerikai nagykövet alá rendelve kevesebb mint 200 tengerészgyalogos maradt, feladatuk a városrésznyi diplomáciai képviselet közvetlen védelme. Az Irakban lévő 16 ezer amerikai jelentős része fegyveres civil biztonsági szakértő.

A George W. Bush által az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló – tévesnek bizonyult – értesülések miatt kezdett háború iraki áldozatainak számát csak becsülni lehet, a számok 150-200 ezertől több mint egymillióig terjednek. A költségek ezermilliárd dollárra rúgtak, és Szaddám Huszein kiiktatásával megerősödött a térségben Irán befolyása. Barack Obama elnök 2008-ban a háború befejezésének ígéretével nyerte meg a választást, és idén októberben újabb ígéretet tett: az év végi ünnepekre minden katona hazatér.

Az 1. lovas (harckocsizó) hadosztály katonája indulás előtt összehajtogatja a bevont amerikai zászlót
Az 1. lovas (harckocsizó) hadosztály katonája indulás előtt összehajtogatja a bevont amerikai zászlót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.