Nagy ára volt az iraki háborúnak

A bagdadi repülőtéren bevonták tegnap az amerikai hadsereg zászlaját, és ezzel jelképesen lezárult az USA katonai missziója a közel-keleti országban.

Négyezer amerikai katona maradt még két támaszponton Irakban, ők az év végén távoznak. (2007-ben, a csúcsidőszakban 150 ezren állomásoztak Irakban, 505 bázison.) December 31. után – az iraki kormánnyal kötött megállapodás értelmében – néhány száz katona marad az országban, valamint a Pentagon alkalmazásában álló polgári alkalmazottak, akik a katonai együttműködést bonyolítják az USA és Irak között.

Zászlóátadás. Karácsonyra az egykori erők töredéke marad Irakban
Members of the 1st cavalry 1st Brigade Special Troops Battalion fold the U.S. flag during a handover ceremony of Camp Kalsu to the Iraqi army, south of Baghdad December 11, 2011. REUTERS/Saad Shalash (IRAQ - Tags: CONFLICT MILITARY)

Leon Panetta amerikai hadügyminiszter azt mondta, hogy a nyolc évig tartó háború „ára nagy volt, emberéletben és anyagiakban egyaránt, az Egyesült Államok részéről és az irakiak oldaláról is”. A 2003. március 20-án kezdődött invázióban és az azt követő harcokban-merényletekben 4478 amerikai halt meg. A szövetségesek – köztük a magyarok – a halottaikat maguk számolják. Az iraki halottak számát nagyvonalú pontatlansággal százezerben állapították meg.

A harcok egyébként nem értek véget, a kivonuló amerikai konvojokat továbbra is érik támadások – többnyire út menti pokolgépek robbannak. A múlt hónapban 79 bomba robbant, a csúcsidőben napi harmincat számoltak meg. Az országért való katonai felelősséget az iraki hadsereg és a biztonsági erők vették át, felügyeletüket a többé-kevésbé demokratikusan megválasztott polgári kormány gyakorolja. Az amerikai elemzők kiemelik: a katonai akció eredménye volt, hogy Irak pártállami felekezeti diktatúrából átalakulhatott parlamenti demokráciává, ahol a többségi síita lakosság pártjaié a kormánytöbbség. Az amerikai csapatok teljes kivonását Barack Obama még a kampányában megígérte, és ezt most teljesítette is.

A háborút George W. Bush azzal az ürüggyel indította, hogy Szaddám Huszein rendszere tömegpusztító fegyvereket gyárt és rejteget. Kiderült, hogy nem voltak ilyen fegyverek. A könnyű kezdeti eredmények után a háború gyorsan népszerűtlenné lett Amerikában és a világban, különösen, ahogy kibontakozott a fegyveres ellenállás a megszállás ellen. Az áldozatok számát növelte a vallási alapú belháború: szunniták és síiták, kurdok, arabok, türkmének gyilkolták egymást. Az iraki háború lett az egyik oka az arab és a muzulmán világban erősödő Nyugat-ellenességnek, ez szolgáltatott propagandaalapot az al-Kaida további terrorakcióihoz.

Az is kiderült, hogy az USA nem érti a térséget, a „nemzetépítés” és demokráciaépítés nem hozta meg a várt sikereket – pedig a nyolcéves vállalkozásra egybillió dollárt költöttek. Az amerikai kezdeti elképzelések szerint az olcsó iraki kőolaj kizárja a jövőbeni energiaválságokat, de ez sem jött be. Erős túlzás a történetet eredményesnek mondani. A véreskezű diktátort valóban megdöntötték, a rendszerét felszámolták. Ám mindezt hamis ürüggyel követték el, Bush Amerikát belevitte a háborúba, s téves politikai-katonai stratégiával próbált kievickélni belőle. Közben túl sokan haltak meg azért, hogy az elnökfiú befejezhesse apja korábbi háborúját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.