Sokkolja Belgiumot a támadás

Takarítónőjét ölte meg először, és csak ezután ment lövöldözni a belvárosba Nordine Amrani, a belga támadás elkövetője. Amrani Liège belvárosában kedden három embert megölt, 125-öt megsebesített, majd végzett önmagával is. A sebesültek közül öten továbbra is az intenzív osztályon fekszenek.

A holttest egy 45 éves takarítónőé, aki az elkövető, Nordine Amrani szomszédja volt; egyetlen fejlövéssel ölték meg. A rendőrök Amrani pajtájában – amelyben a lövöldöző korábban cannabist termesztett – két lőfegyvert és lőszereket is találtak.

Ima a lövöldözés helyszínén
Ima a lövöldözés helyszínén

– Nincs kifejezés erre a tragédiára – mondta az alig egy hete hatalmon lévő Elio Di Rupo kormányfő.

Huszonnégy órával a lövöldözés után, szerda délben gyászoló emberek gyűltek össze a belga város Saint Lambert terén, ahol a lövöldözés történt. Többen virágot helyeztek el. A megemlékezésen a Saint Barthelemy gimnázium tanulói is részt vettek, az iskola két diákot vesztett el kedden. Országszerte virrasztásokat és templomi megemlékezéseket tartottak, a francia nyelvű vallon parlamentben egyperces csenddel emlékeztek.

Az értelmetlen támadás különösen megrázta a németalföldi monarchiát, mert az áldozatok között iskolások is vannak: egy 15 éves fiú a buszra várva halt meg, egy 17 éves iskolás éppen a vizsgáiról ment haza, amikor halálos sebet kapott. Életét vesztette egy 17 hónapos kislány is. Többen is meghalhattak volna, de a rossz idő miatt elhalasztották a téren a karácsonyi vásár felállítását – így valószínűleg több ember megmenekült.

A hatóságok egyelőre nem ismerik a 33 éves Amrani motivációját, de kizárták a terrorista támadás lehetőségét. A rendőrség jól ismerte az elkövetőt, aki korábban lőfegyverrel és kábítószerrel való visszaélés miatt már három évet töltött börtönben. Feltételesen tavaly októberben helyezték szabadlábra. Kedden kihallgatáson kellett volna megjelennie a rendőrségen egy másik, szexuális bűncselekménnyel kapcsolatos ügyben.

Amrani ügyvédje szerint védencét „eléggé aggasztotta” annak lehetősége, hogy vissza kell mennie a börtönbe. A belgák azt róják fel a hatóságoknak, hogy egyáltalán miért engedtek el egy ismert fegyvergyűjtő bűnelkövetőt, illetve mennyire alapos munkát végzett a felügyelőtiszt. Noha sokan felemlegetik Amrani marokkói származását, sajtóértesülések szerint a belga állampolgár férfi teljesen integrálódott a társadalomba, arabul nem beszélt, az iszlám vallás előírásait nem tartotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.