Firenze siratja Mort és Modout

Félárbocra eresztett lobogók, elhalasztott közösségi események, lehúzott redőnyökkel gyászoló üzletek: Firenze siratja a kedd este megölt két szenegáli mozgóárust, Mort és Modout. Toscana fővárosa, a tolerancia eddigi mintaképe nem tud napirendre térni a gyilkosság felett, és egyelőre az indítékokra sincs magyarázat.

Matteo Renzi polgármester a szerdai temetés után – a város saját halottjaiként búcsúztatta a két afrikai férfit – találkozott a szenegáli bevándorlók képviselőivel, és megpróbálta megnyugtatni őket: szó sincs rasszista csoportok összehangolt támadásáról, a gyilkosságot egyetlen ember, egy tiszta elméjű őrült követte el.

Szenegáli bevándorlók tüntetnek
Szenegáli bevándorlók tüntetnek

Valóban, a kettős gyilkosságot elkövető és a másik három szenegáli mozgóárust súlyosan megsebesítő Gianluca Casseri ismert szélsőjobboldali aktivista volt, gyakran részt vett a Casapound nevű rasszista szervezet megmozdulásain. Mindazonáltal semmi jele annak, hogy a keddi gyilkosságot az említett csoport megrendelésére, netán egy akciósorozat nyitányaként követte volna el.

Meglepő ugyanakkor, hogy az 50 éves Casseri előbb egy külvárosi vásárcsarnokban kezdett lövöldözni, majd miután két embert leterített, másik hármat pedig megsebesített, hidegvérrel beült a kocsijába, és a belvárosban lévő másik piacra hajtott. Ott folytatta volna az öldöklést, ha a nagy erőkkel a helyszínre érkező rendőrség be nem keríti. Casseri ekkor főbe lőtte magát. A rendőrség azóta házkutatást tartott a gyilkos firenzei és Pistoia környéki lakásában is, ám egyelőre nem bukkant semmi olyan jelre, amely tettének indítékait feltárta volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.