Milliárdos Putyinnal szemben

Dugába dőlt parlamenti tervei után az államfői széket is megcélozza Oroszország egyik leggazdagabb embere. A tízmilliárd dollár feletti vagyonnal rendelkező Mihail Prohorov tegnap bejelentette: indul a márciusban esedékes elnökválasztáson.

Nehéz komolyan venni indulási szándékát Vlagyimir Putyin kormányfővel szemben, azután, hogy látványos kudarcba fulladt pártvezetői és kormányfői nekibuzdulása. Még a nyáron átvette a több pártból, köztük a kilencvenes években befolyásos Jobboldali Erők Szövetségéből (SZPSZ) álló Igaz Ügy (PD) vezetését azzal, hogy a parlamenten kívülről egyenesen a második legnagyobb párttá teszi a magát korábban jobboldali liberálisként meghatározó erőt. Helyette ősszel már el is vesztette elnöki posztját egy kettészakadt pártgyűlésen. Emiatt kijelentette, hogy el se megy szavazni a parlamenti választásokra. A PD végül egy százalék alatt végzett a december eleji választásokon, amelyen a Putyin vezette Egységes Oroszország párt a korábbi kétharmad után csak a parlament egyszerű többségét szerezte meg.

Mihail Prohorov plakátja a Vörös tér közelében a törvényhozási választások előtt
Mihail Prohorov plakátja a Vörös tér közelében a törvényhozási választások előtt

Prohorov gyors bukása mögött elemzők a milliárdos összekülönbözését látták a Kremllel, amely Dmitrij Medvegyev elnök kezdeményezésére „gyámkodott” volna a PD felett. Prohorov tagadta, hogy ilyen egyezség létezett.

Igaz, a csalások gyanújával övezett választások utáni, eddig nem tapasztalt erejű tüntetéssorozat új helyzetet teremthetett, jelezve, hogy Putyin hatalmát egyre szélesebb réteg utasítja el. Leglátványosabban Putyin egykori pénzügyminisztere, Alekszej Kudrin lázadt fel, miután szeptemberben Medvegyev és Putyin bejelentette pozíciójuk megcserélését. Kudrin közölte, nem kíván részt venni Medvegyev kormányában, majd távozott is Putyin kabinetjéből. Kedden továbbment, kijelentette, hogy Putyin eszmetársának sem tekinti magát. Megerősítette, hogy kapcsolatban áll Prohorovval, de konkrétumokat nem árult el.

Medvegyev, aki a tüntetéseket azzal próbálta csillapítani, hogy választási csalások kivizsgálását rendelte el, a parlamenti pártok vezetőivel tartott keddi találkozóján a megerősödött ellenzéknek adandó nagyobb befolyásról is szólt.

Ha a világ egyik legmagasabb (205 centiméteres) milliárdosának – aki az NBA-s New Jersey Nets kosárcsapat tulajdonosa is – komolyak is a szándékai, kérdés, hogyan vívhatná ki az oligarcháktól megcsömörlött orosz választók bizalmát. Kilencvenes évekbeli meggazdagodása a Norilszkij Nikkel egykori társtulajdonosaként és mostani érdekeltségei a nemesfém-kitermelésben, az Onekszim beruházási holdingban inkább bizalmatlanságot ébresztenek az orosz választókban. Ráadásul meggazdagodásának vizsgálatával könnyen kompromittálhatónak is tűnik, ha valóban kényelmetlenné válna személye az elnökválasztáson – amelyhez még kétmillió támogatóaláírást is be kell gyűjtenie.

Úgy tűnik azonban, hogy Prohorov a várható médiatámadás ellen fel kívánja vértezni magát: kedden bejelentette, hogy tárgyal az egyik legbefolyásosabb orosz napilap, a Kommerszant megvételéről. A mérvadónak tekintett újság – az orosz vezetéssel is kritikus anyagai ellenére – jelenleg a hatalomhoz lojális Aliser Uszmanov milliárdos tulajdonában áll. Utóbbi a vételről szóló hírt „jó viccnek” tartja – tudta meg a Gazeta.ru.

Kirúgott főszerkesztő

Vlagyimir Putyin miniszterelnök megsértése miatt menesztették kedden a tekintélyes orosz hetilap, a Kommerszant-Vlaszty főszerkesztőjét és a lapkiadó holding vezérigazgatóját.

Makszim Kovalszkij, a hetilap főszerkesztője nem bánja, hogy az ominózus anyagot elhelyezte a lap legutóbbi számában. Szerinte a Kreml késztette a lap tulajdonosát arra, hogy őt távolítsa el a lap éléről, amelyet 12 évig irányított. Rajta kívül Andrej Galijevet, a Kommerszant holding vezérigazgatóját is eltávolította Aliser Uszmanov, a cég fő részvényese rögtön a lap megjelenését követően. A fémipari mágnás szerint az elbocsátás oka az újságírói etika megsértése volt. Demjan Kudjravcev, a Kommerszant lapkiadó vezérigazgatója is beadta a felmondását, mert felelősnek tartja magát a történtekért, Uszmanov azonban még nem foglalkozott a kérelemmel. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.